請推介室內無線電話

本身用panasonic 的室內無線電話,但聽筒好細聲,雖然有EV 可以增強話音,但都係好細聲,特別係打去PCCW 1000 HOTLINE, 真係聽唔到對方講乜

之前我都用過VTEC, 但好易壞

請問室內無線電話,除左PANASONIC ,有冇好介紹?

香港係咪已經買唔到PIONEER 同SHARP 的DECT PHONE?

THANKS!

大牌子一定有歐盟音量限制,如果你要不顧一切既音量就用大陸嘢,耳聾都聽到!

via HKEPC Reader for Android

大牌子一定有歐盟音量限制,如果你要不顧一切既音量就用大陸嘢,耳聾都聽到!

via HKEPC Reader for Andro ...
praxis 發表於 2015-6-30 23:12

但我個PANASONIC 室內無線電話,仲細過部IPHONE 5S 同LG PRO 2

咁即係IPHONE 5S 同LG PRO 2 已經超出"歐盟音量限制"?

但我個PANASONIC 室內無線電話,仲細過部IPHONE 5S 同LG PRO 2

咁即係IPHONE 5S 同LG PRO 2 已經超出"歐 ...
ronan 發表於 2015-7-1 00:18

屋企用緊西門子, 接收一流, 亦好大聲
我住11樓, 試過攞部機落樓下玩都收到 (當然係望到窗口既位置)
再加兩粒eneloop, 我老媽講成日電話都係扣1/3電

屋企用緊西門子, 接收一流, 亦好大聲
我住11樓, 試過攞部機落樓下玩都收到 (當然係望到窗口既位置)
再加兩 ...
愛神 發表於 2015-7-4 09:35

想請問師兄用的是子母機? 還是獨立無線電話?
呀媽開始有D撞聾, 同樓主一樣試過PAN記、SOxY等大牌子, 成日都話聽唔到, 但又唔想用雜牌…
真心求教

我用緊羊羊羊CLT3601(不過是Romeo的OEM)
大字,正常大聲,有背燈,合長者使用,
唔算特別好用,不過不失咁
我另外兩隻退左役既 啦啦sonic又唔覺特別細聲 

本身用panasonic 的室內無線電話,但聽筒好細聲,雖然有EV 可以增強話音,但都係好細聲,特別係打去PCCW 10 ...
ronan 發表於 2015-6-30 22:57

唔關你用PANASONIC事, 我試過屋企用PHILIPS好細聲以為電話問題, 之後試過公司枱頭電話(可以狂加大聲)
發現根本唔係電話問題, 係PCCW死人CS較細自己個聲等你聽唔到佢講野, 個電話較到超大聲拆晒音先聽到個女人UP乜
心諗只係想CUT約 O者, 唔使咁丫嘛

或者叫佢地唔好用HEADSET講(做CALLER個班會帶頭式HEADSET但收音唔及聽筒咁好), 或者直接叫佢講大聲D

唔關你用PANASONIC事, 我試過屋企用PHILIPS好細聲以為電話問題, 之後試過公司枱頭電話(可以狂加大聲 ...
necoalex 發表於 2015-7-4 11:53

咩可以甘做到架? 點整?

咩可以甘做到架? 點整?
PowerShot 發表於 2015-7-4 18:04

唔好以為好神奇咁啦, 做OPERATOR個D好多會帶頭帶式HEADSET黎講電話, 如果下下拎聽筒好易舉到手抽筋
帶HEADSET講電話, 咪同一般電腦個D一樣, 有個聽筒+枝可調較角度O既咪, 佢地唔將枝咪放近個口你聽就會好細聲, 但佢地唔係冇出聲答你野喎, 令你以為自己部電話有問題, 咁你就會CUT左線再重新打過去, 第二次打通就未必係原先個OPERATOR接囉, 咁佢咪做少D野囉
各大公司OPERATOR都會有呢D縮骨唔想幫客手O既人, 迫你打第二次咁佢就做少D野

當然樓主話佢本身通話都細聲咁可能佢部機真係偏細聲, 但不能否定有PCCW人為因素囉