風扇仔加膠紙可更大風?

作者原貼,自家拍攝

改裝片
https://youtu.be/KMAXs37AI7o

測試片(使用風速計!)
https://youtu.be/PwM6-RLrZJg

(TVB)好似話無用的 (用風速計測)!
toylet 發表於 2015-7-24 23:44

我都係用風速計測呀,仲測左兩把扇。
你可以睇下測試片,我唔會好似TVB 咁唔專業用手直接拿著個風速計。

一般學生和窮人無乜機會用這類嘢!
請問 TVB 段 video 使用方法錯在那裏?
toylet 發表於 2015-7-25 00:22

其實我第一眼見佢張相就係盧覺強用手拿著測風計放在風扇前面。其實風扇前面不同地方風力相差可以好遠。另外佢根本冇交代把風扇本身有冇震,如果把風扇本身真係唔震,貼膠紙就冇意思。咁就唔係我個方法唔得,係佢做錯測試。

咁佢兩次量度位置一樣就不是問題?

**假設**此方法有用: 會有幾多 % 改善?? ...
toylet 發表於 2015-7-25 00:30

其實你可以睇下段測試片,視乎情況,如果根據我段片測試,某些情況下最高可以有8%改善
但係我果兩把風扇都已經唔係好震果隻,有D 係震動企唔倒的改進會好大

其實我第一眼見佢張相就係盧覺強用手拿著測風計放在風扇前面。其實風扇前面不同地方風力相差可以好遠。另 ...
hokoonho 發表於 2015-7-25 00:28

唔通師兄係起TUV, BV, Intertak 等呢d 公司度做?

雖然Ir Lo 只係CEng MIMechE, MHKIE,沒有PhD 和BEng, 但佢講野一定有科學理據,如果唔係法庭都唔會信佢講的野

如果話唔準,可以講好多野,佢個風速計有沒有CAL. CERT, 個環境係咩情況,舊電池係咩STAUS, 風速計同風扇的距離...........

其實以風速計都度唔到有分別,咁人體更加FEEL 唔到有任何分別,因為人體一定無風速計咁敏感,所以如果話feel 到有分別,只係心理上感覺得有分別

但有一樣野可以肯定一定無錯,就係風扇葉加左張膠紙之後,先唔講balance 問題,Mechanical Power = Torque x speed, 個motor 長時間咁做一定會overload, 呢d 野degree year 1 都有教

唔通師兄係起TUV, BV, Intertak 等呢d 公司度做?

雖然Ir Lo 只係CEng MIMechE, MHKIE,沒有PhD 和BEng,  ...
ronan 發表於 2015-7-25 11:24

其實佢測試的風扇只係記者提供,所以根本唔會有機會考慮把風扇本來有冇必要做balancing。
另外所謂温度提升,我都用紅內線温度計測過,連續使用10分鐘後,和冇加膠紙跟本度唔出分別。
再講,如果加膠紙會令到風扇過熱,咁風扇拿出街遇上有順風或逆風時也會令扇葉加大負荷,咁香港咁多人成街用咪好危險?

仲有呢樣野其實全世界都做緊,唔係新事物。例如天花的吊扇好多都會加個重量上其中一塊扇葉做 Dynamic Balancing, 唔通又話會過熱?