衣加天氣踩單車真係好曬,又變咗乳豬…

上星期日入咗東涌踩單車,真係曬到我傻咗,衣加手臂都係忍忍刺痛,想問下單車發燒友係咪只會喺夜晚踩?

除o左搽防晒一係就包到拉登咁

上星期日入咗東涌踩單車,真係曬到我傻咗,衣加手臂都係忍忍刺痛,想問下單車發燒友係咪只會喺夜晚踩? ...
fungfung87 發表於 2015/10/8 20:02

同埋你已經晒傷o左
快 D 買 D 蘆薈搽下

上星期日入咗東涌踩單車,真係曬到我傻咗,衣加手臂都係忍忍刺痛,想問下單車發燒友係咪只會喺夜晚踩? ...
fungfung87 發表於 2015/10/8 20:02

fungfung87 發表於 2015-10-8 20:02

穿防 UV 衫

其實防曬能力係睇SPF 定係PA+?

其實防曬能力係睇SPF 定係PA+?
新遺失戰艦 發表於 2015-10-8 11:15 PM

兩個指標都得 
SPF  數值是正常會曬傷時間的倍數,針對UVB
PA+加號越多 ,抗UVA越強

兩個指標都得 
SPF  數值是正常會曬傷時間的倍數,針對UVB
PA+加號越多 ,抗UVA越強 ...
TH30 發表於 2015-10-8 11:34 PM

咁即係話抗UVA 越強, 一來可以防曬傷, 二來可以防曬黑?
因為我成日踩車, 覺得自己越踩越黑

其實SPF數值太大是沒有意義的
歐盟同FDA都限寫SPF 50+

咁即係話抗UVA 越強, 一來可以防曬傷, 二來可以防曬黑?
因為我成日踩車, 覺得自己越踩越黑 ...
新遺失戰艦 發表於 2015-10-8 11:42 PM

攏統咁講,UVB會晒黑,UVA會生癌
其實依家既太陽油好多都同時防到A同B架喇

詳細請睇
https://en.wikipedia.org/wiki/Sunscreen

原來東涌都有單車徑?真係未去過
想問果邊多唔多人架
利申:我唔係發燒友