皮革新手作品

小妹我都係最近開始學,自學,工具及皮革都係TB買....

都洗左700港幣有多,但仍然工具未齊,

小妹第一次作品係一個散紙包...但實在太醜怪,所以無留相

今次係小妹第二件作品,一個幫同事整的職員証套,

雖然D邊唔齊及縫錯線,但都比各位師兄睇下,希望可以比D意見及教導小妹點樣可以切到直線....

買塊"界板墊"(正名我唔知)+鋼尺.
images (1).jpg

先在界板墊對齊.
界時按實鋼尺,界刀在鋼尺旁界下去.
界完用鋼尺放在皮料的界口.(平排放)
兩者貼得好密就是直.
如果是一頭貼到,一頭貼唔到,即係斜左.

如果是好少斜,可以直接磨平佢.
唔洗再界.

如果是好少斜,可以直接磨平佢.
唔洗再界.
kevin169 發表於 2015-11-20 14:26

其實我已經有用鐵尺同界野塊板,但一用個把古月刀就出事,我之前分開切唔齊,所以之後痴好三塊皮,諗住一刀落會齊d,點知都係出事

慢慢來,界個隻手最緊要定.
如古月刀唔夠利.
可買日本界刀.

好似幾ok喎!

繼續整職員証套

呢個係整比自己用

個邊比之前好左d,但衰左係開頸繩孔位,不過自己,無所謂

同場加影單簡袋仔一個

呢個係用兩張皮,我雖然知內皮比外皮短d,但就唔知點痴埋兩塊皮,今次袋仔做法係痴左兩端先,中間無痴,之後屈好形狀,再打孔上線,當中因為d皮兩張size差左d,引致打錯位,加上我可能太大力拉線,線上得好差下,

想請問下一般用兩做袋的話,d皮痴好??

最好加卡紙做紙樣.
包邊要剷皮機.先做得好,

想請問一下,一般造銀包用邊款皮革好?用幾厚?

我有一張瘋馬皮好硬及好厚(應該有2-2.5mm),另外有d軟身約1-1.5mm咁上下的

用邊款整好?

用牆紙界刀啦

olfa 黑刃