[教學] 跑步手錶 h1 heart rate sesnor一問

polar ft60 +h1
說明書 條胸帶. 要濕先準 咁我用水整濕 同埋 我都跑到出汗
heart beat/min
但我一跑170 up 慢慢升到200..
係咪本人有問題  我keep住跑成一小時。。average 190

via HKEPC Reader for Android

我未運動前。。度66  

via HKEPC Reader for Android

會唔會高左D?

最高心率(Maximal Heart Rate)

直接量度最高心率的方法就是在最大強度運動底下,利用心電圖儀器(electrocardiograph)量度當時的心率(Fox,Bowers 與 Foss,1993)。然而,亦可以利用下列公式,合理地推算出男性和女性的最高心率。

最高心率 = 220 - 年齡

例如,一個 20 歲的人,其最高心率的估計為:

220 - 20 = 200 次 / 分鐘

會唔會高左D?

最高心率(Maximal Heart Rate)

直接量度最高心率的方法就是在最大強度運動底下,利用 ...
ss3012 發表於 2015-12-14 00:52

我都接近30啦
大過200都死啦
唔知咩出錯,
個sensor我放係左胸助骨位 LIN對下
放2胸之間..detect唔倒heart rate

average 190 真係好高下。
你跑時有冇得得好喘氣?

可能你要用第二款心跳錶對比下, 或者多用幾下, 因為我本身都用緊GARMIN既手跳錶有時候會高, 但未至於200, 應該大概150-179左右

說明書 條胸帶. 要濕先準 咁我用水整濕 同埋 我都跑到出汗
但我一跑170 up  ...
hkcrazydog 發表於 2015-12-14 00:06

你跑到190-200除非你bmi過32, 如果唔係應該好唔正常, 過200你感覺係就來斷氣
如果你bmi 過32, 建議你快步走來減肥先,如果唔係心臟負荷唔到

BMI 20

https://drive.google.com/file/d/ ... 0k/view?usp=sharing

我估都係唔準多.. average 190係好好好高
正常6分pace跑一個鐘 average應該係160-175啦

但我一跑170 up  ...
hkcrazydog 發表於 2015-12-14 00:06

平時有冇做開運動先?如果唔係heart beat 190-200都好正常