原子筆,中性筆,中油筆討論區

先貼為敬
未來10年應該都用唔曬

未來三十年都用唔曬了

考試季節,可以講下用乜野筆去考試喎,小弟建議用日本三菱Uni Jetstream或Power Tank,0.5mm或0.7mm,又順又滑,寫文都快D順D,但公開試一世人一次,國產貨或韓國貨,科技上同日本貨差距比較大,起碼有20年距離,可免則免了

如果平常用,用量大,可以用日本筆桿配國產筆芯,國產筆芯勝在平,唔駛一蚊人仔一支,價錢上,五支國產筆芯先等於一支日本筆芯,好抵用,如晨光芯,真彩滑麗芯...etc.都用得過,但重要場合,都係用日本貨好D,亦唔建議用山寨貨

你是UNI friends
你還欠 UNI Air  

如果你也喜歡 pencil , 那就要 Shift

你是UNI friends
你還欠 Shift , Air
M1A1_100 發表於 2016-3-15 05:23 PM

我都有少量Pilot同Zerba
但用Uni順手D

我都覺得Jetstream 好順好好寫

我都覺得Jetstream 好順好好寫
M1A1_100 發表於 2016-3-15 05:31 PM

Jetstream係好滑
但字跡會漸漸化開
考試答卷用無坊
要保存一兩年以上的筆記不宜用

Jetstream係好滑
但字跡會漸漸化開
考試答卷用無坊
要保存一兩年以上的筆記不宜用
  ...
TH30 發表於 2016-3-15 05:46 PM

無錯,而且某D model Jetstream芯,出墨會較快,幼過0.5mm亦唔建議用,同埋一跌落地,就好易出事,考試要帶多幾支備用

我樓上買既Uni Jetstream SXN-1000,正是考試神器,大陸台灣都有好多討論,一來握手位的軟膠好舒服,減少疲勞,二來可以用上不同日系或國產筆芯,慳錢慳力,可惜香港揾唔到有得賣,唯有去淘

乜公開試支筆咁緊要,人頭豬腦用靚筆都考到好成續,聰明人用差既筆用考到唔好既成績!

乜公開試支筆咁緊要,人頭豬腦用靚筆都考到好成續,聰明人用差既筆用考到唔好既成績! ...
koelner73 發表於 2016-3-15 06:17 PM

一支差既筆,會斷墨,會刮紙,會漏墨,揸得耐會手痛,一世人一次,我就唔會搏