點解千九咁靚,東鐵要轉泡菜新車

啱啱睇到地鐵廣告,真係打左個突,明明千九咁新咁靚咁正,港鐵公司唔買多批都算,點解要換走佢

via HKEPC Reader for Android

啱啱睇到地鐵廣告,真係打左個突,明明千九咁新咁靚咁正,港鐵公司唔買多批都算,點解要換走佢

via HKEPC  ...
gserli 發表於 2016-3-15 22:19

因為要11轉9?

因為要11轉9?
mdws2002 發表於 2016-3-15 22:22

完全唔理解佢地做法,希望係先淘汰舊車,千九可以偷生多一陣
我唔信以港鐵能力同乘客質素,九卡車加多班次客運量會多過而家

via HKEPC Reader for Android

藉口加價

完全唔理解佢地做法,希望係先淘汰舊車,千九可以偷生多一陣
我唔信以港鐵能力同乘客質素,九卡車加多班 ...
gserli 發表於 2016-3-15 22:25

可能因為訊號系統都要轉,所以要被逼一齊轉車。

via HKEPC  ...
gserli 發表於 2016-3-15 22:19

因為有好多政治因素,最重要係韓國車返標錢平

個人認為SP1900 鋼水痳痳地,起高速行走時,有種搖的感覺,當時因為咁,西鐵要減速

我覺得最正係C-TRAIN ,C-TRAIN 車身夠重,起高速行走時,車身唔搖唔飄,非常穩定,只係剛剛行走時,個行車PROFILE 未TUNE 好,所以無論起動, 加速, 減速同落BRAKE 都CHOP 到百徍,但呢幾年個行車PROFILE TUNE 過,行車PROFILE SMOOTH 左好多

個人認為SP1900 鋼水痳痳地,起高速行走時,有種搖的感覺 ...
ronan 發表於 2016-3-15 22:52

車身重即係駛費貴。

車身重即係駛費貴。
Mathk 發表於 2016-3-15 23:07

咁又唔會,C-TRAIN 同K-Train 一樣,都係用三菱Inverter ,三菱唔會因為c-train 車身較重,所以tailer made 一個起動力較高所以較浪費電力的inverter 比c-train 用

個人認為SP1900 鋼水痳痳地,起高速行走時,有種搖的感覺 ...
ronan 發表於 2016-3-15 22:52

SP1900 係日本批車? 批車幾耐看, 我都幾鐘意, 又靜加速又快, 點解換走佢?

SP1900 係日本批車? 批車幾耐看, 我都幾鐘意, 又靜加速又快, 點解換走佢? ...
PowerShot 發表於 2016-3-16 09:08

SP1900絕大部分會過檔西鐵/馬鐵,順便重組成8卡車
換哂新車可以更改門距,因為當年MLR 3門加到5門(好似係),令到卡與卡之間空間較多,D客又唔肯行入去,變相未能善用空間

而且新車買闊D可以減少空隙