淘寶釣魚魚具,求意見

大家好,我想試下釣魚,應該會係碼頭釣,用魚竿
我咩工具都冇,想係淘寶平平地買一套試下
不過淘寶都有伏有唔伏,有冇邊間可以推介下?
我已經爬過文,通常都冇講及個鋪頭名,有啲講過下「不溟」、「剛威」呢2個牌子,不過資料都唔多.
請大家比啲意見

求其係香港買算了
玩  弗干 定基干???

應該會買磯竿,唔知咩係弗干

回覆 1# sqcer

建議你平平地係香港買(如有心玩落去),to保平果D都係2'3下貨仔,中價D都同香港差唔多價,有時間去佐敦走轉,果邊都有幾間釣具鋪.

去迪卡儂買啦.
深圳有實體分店睇實物.
香港有網上商店.

回覆 1# sqcer
淘仔D品牌竿 法萊 光威 都係平平地又正常用的好選擇
攪就shimano 最平果堆已經好順好用 sienna 1000fd 2500fd 都係百多元
碼頭用輕火D 2.7-3.6米小磯竿 加隻shimano 2500fd直攪 (百零蚊一隻有排用) 止血鉗 較剪 / 路亞鉗 (30-40蚊) 鉛 鉤 絲 出得發啦

你玩浮波定沈底?如有心玩可以上網收d有牌子唔太貴既二手竿(有保用証仲好)
手感重量彈性點都好過淘寶,唔啱玩都可以返放出去

岩睇左某香港釣魚網既二手區,佢地賣既魚竿都幾貴下,雖然唔啱玩都有二手價,但貴左啲
磯釣係咪用浮波好啲? 出海就沈底好啲?

師兄話係香港「平平地」買,請問大概幾錢到?

睇過師兄講淘仔既牌子,都好多人買,依家係幾個淘仔牌子中揀唔到

迪卡儂晏啲睇睇

岩睇左某香港釣魚網既二手區,佢地賣既魚竿都幾貴下,雖然唔啱玩都有二手價,但貴左啲
磯釣係咪用 ...
sqcer 發表於 2016-4-23 02:14

入門級其實2,300百蚊都有

浮波定沈底都係睇你點玩法,冇話分邊到,不過如果諗住玩浮波,最好配合埋打誘餌。

有牌子中下價磯竿,二手約$1000左右,有牌子入門級磯竿全新約$5-700
玩浮波新手用 5米長丶1.5號磯竿比較適合。我估香港入門磯釣最基本竿丶攪丶誘餌袋丶浮波丶一些小配件要$1500-2000左右。

呢四丶五年主流近岸拖假餌,無論裝備丶玩法丶都比較輕鬆舒服,可以考慮
不過最住要都係你想點玩法就真。

可以到左敦嗰炸釣具舗望望,唔識人地都會教你點玩,
除咗世界xx價錢比較貴,其餘舗頭價錢都叫合理。