淘寶直送問題

我買左 D 野選淘寶直送, 勁耐都冇消息, 問賣家又話收左貨, 而家應該響圓通到, 請問我可以點樣追圓通? 我係冇訂單 number... 物流 detail 係咁樣.... 因為太耐已經自動確認左收貨, 賣家都唔係好理我了.. 請問我可以點做? thanks!

淘宝直送订单号: 1963376192522172

订单状态: 交易成功
转运订单状态: 已支付转运运费,商品待转运
物流:申通快递运单号:3309060065690
2016-06-06 14:01:52 您的包裹已被圆通集运仓正常入库.

转运仓: 深圳市 宝安区 福永街道福永镇桥头社区蚝业路万延(富海)工业区4栋东面@NGLHK9 000000 75527317249

2016-Jun-03Fri.00:09:10【中国】您的订单开始处理
00:09:10【中国】您的订单待配货
09:27:01【中国】商家正通知快递公司揽件
18:16:56【中国】【金华市】申通快递 浙江义乌公司收件员 已揽件
21:50:37【中国】【金华市】浙江义乌公司 已发出
2016-Jun-05Sun.09:56:31【中国】【深圳市】广东深圳公司 已发出
12:39:12【中国】【深圳市】广东宝安公司 已发出
15:32:20【中国】【深圳市】快件已到达 广东宝安和平营业厅
15:35:10【中国】【广东宝安和平营业厅】已收入
15:35:10【中国】【深圳市】广东宝安和平营业厅派件员:周金明 13312990771正在为您派件
2016-Jun-06Mon.12:56:36【集运】您的包裹已被圆通集运商签收
14:01:52【集运】您的包裹已被圆通集运仓正常入库.

我買左 D 野選淘寶直送, 勁耐都冇消息, 問賣家又話收左貨, 而家應該響圓通到, 請問我可以點樣追圓通? 我係 ...
endles 發表於 2016-6-18 00:35

你望清楚係集運定直送?集運要你選出貨佢先會寄,但你可以等埋一堆貨先一次過出。
直送應該會出貨比你,無可能咁耐。

回覆 2# Y你特曲

直送呀, 因為待集运订单果到寫"仓库内暂无可合包的订单", 而海外物流订单就有我件貨, 但我選唔到出貨, "订单状态" 就 show 正在出库, 但係出左十幾日都冇消息,,,

如果喺我,我會在10日期內向淘寶客服反映,睇吓可唔可以Hold住筆錢先,甚至直接提出退款,賣家一定拒絕,跟住要求淘寶客服介入..一過左數就超難追 有陣時唔知賣家比你嘅運單号有無錯..耐咗亦好難查

如果喺呢種經唔同快運公司轉運嘅所謂淘寶直運,真喺比較危險..
http://hkg.webmob.io/thread/detail/6112203/page/1

假如賣家比你嘅運單号喺無錯..賣家見圆通集运仓收左貨,唔係點理你都正常..
有機會圆通集运仓未入倉,甚至有機會圆通集运仓唔見咗..

而家睇嚟你可以向淘寶客服反映,睇吓佢點教你..
如果喺淘寶官方安排嘅所謂嘅直運, 我覺得淘寶客服有責任而且應該會幫你跟進調查..
如果萬一圆通集运仓真喺唔見咗件貨,你可以試吓問淘寶追番D錢..

最怕越拖越耐..

淘寶直送香港段收13蚊人仔跟本搵笨實, 應該海關告佢,
因為嚟到又收我30蚊附加費,火炭都收,不如我順豐到付算啦,
以後唔鬼用佢

回覆 4# solexkey

其實係咪淘寶直運都係咁樣? 下次真係搵番賣家直運算數, 為左慳果十蚊搞到咁...
好彩今次件貨唔一百蚊以下, total loss 都冇咁傷....

回覆  solexkey

其實係咪淘寶直運都係咁樣? 下次真係搵番賣家直運算數, 為左慳果十蚊搞到咁...
好彩今次 ...
endles 發表於 2016-6-18 16:57

我未用過淘寶官方安排嘅所謂嘅直運..
但睇佢嘅安排(轉運扮直運),支援..我唔會用....
我認為直運應該只涉及一間快递公司..有問題你只喺追賣家就得..

唔怕麻煩嘅,你可以向淘寶客服反映..
如果萬一圆通集运仓真喺唔見咗件貨,你可以試吓問淘寶賠番D錢,有機會嘅,銀碼咁細..
不過就算淘寶肯賠都只會入支付寶,你未實名認證有機會入咗錢都用唔用..

淘寶直送香港段收13蚊人仔跟本搵笨實, 應該海關告佢,
因為嚟到又收我30蚊附加費,火炭都收,不如我順豐到付算 ...
chinwah 發表於 2016-6-18 03:03 AM

師兄「淘寶直送」我買幾年野都未聽過既,點撳出來架?

官方直送,香港成日玩失踪。