[開箱] dido d2 手環

dido d2 手環

此給忙碌的師兄姐們:
dido d2 手環在硬件上是對得起個價錢既,但可惜個手環APP實在令人失望,引至扣晒分,來電提示唔WORK、第三方提示唔WORK、經常斷藍芽、數據顯示簡陋,所以在此唔建議各位師兄姐唔好買此牌子的任何手環及手錶

開箱相片

------------
外觀
A. 設計上唔錯,最唔好睇既地方係感應按鈕係有個圓環
B. 錶帶扣穩陣但比較難扣,對一般運動及使用無問題,整體ok,

電量
A. 電量約110MAH,充電時間約35分鐘至45分鐘
B. 電量估計可用三日咁上下(如果唔係長開藍芽應該可以用更耐)

充電器
A. 原裝充電器是一個USB充電夾,電線長度約30CM,對我黎係太短
B. 另購的充電器雖然都係USb充電夾,接觸點長度比原裝短,使用時要做位置修正再用力按下才能接觸到手環進行充電

感應按鈕:(好容易引起不必要麻煩)
A. 非常敏感,似壓感按鈕,因只要碰到任何物品都有反應,經常引起誤按問題
B. 誤按至關掉手環藍芽、誤進主動式計步功能是常有,每日最少發生10次或以上,亦因誤按關係,再重啟手環藍芽後手機不能自動連接上,要重新手動登入APP再次連接手環

顯示:
A. 字體在在較光地方或陽光好時直頭睇唔到
B. 環面第一頁只有顯示時間(24小時制對比起手錶黎講比較唔完善,有日期及星期會更好)、藍芽圖示、電量
C. 手腕轉動顯示算係可以接受,我本人試10次有6-7次成功,但注意是轉動後要待1秒左右先會有顯示
D. 按感應按鈕後出現功能次序:計步、卡路里(超級唔準)、距離(放棄吧,亂報到你都唔信,我今日只係返工,顯示有成千公里)、心率血氧、睡眠監測、手環開關(關閉後只係用唔到任何功能,但手環仍然著,應該話係根本無得關閉手環,只有停用)

手環app:(好超廢:來電提示唔WORK、第三方提示唔WORK、經常斷藍芽、數據顯示簡陋)
A. 應該似偷人地APP再自己修修改改做出黎,可稱之為廢柴APP,而且極度有問題,安裝後好多功能都只係得簡單顯示
B. 剛安裝APP時會卡死係注冊頁,單純按退出係離開唔到,要使用視窗切換鍵先可以退出,注冊後則可正常退出,但app會啟動常註功能,點都睇到app個icon
C. 設定部份有得設第三方APP提示,試左九萬幾次,都無反應,個功能廢
D. 當手機有電話時個APP會強行終止,引致手環狂震唔會停,就算已接聽電話及收線,仍然震動,要手動按下手環感應按鈕停止,但同時會令藍芽斷線
E. 無論是接聽、飛留言、MISS CALL都會引致APP不明原因強制停止及手環藍芽斷線

微信運動
A. 加入了但無乜項目,都只係計步有d用

實時動態血氧檢測及實時心率檢測
A. 手環可單獨運作,只要進入手環實時血氧心率檢測項,長按感應按鈕約2秒左右,可啟動或關閉,但數據無保存,睇完會無左,亦可使用APP作記錄,但APP檢測每次最多只有1分鐘,最後25-28秒開始顯示於圖表裡,每秒1次,除此之外就無其他檢測模式可用,而且數據圖表要自己截圖作記錄,下次使用會比新數據覆蓋
B. 血氧及心率必須一同檢測,無得分開
C. 數據只作參考好,唔好太認真

全天計步+實時計步
A. 需要在APP內設定步數為最大數,不然數據會錯得好勁,但設左都係會相差好多步下(可能有成1000步以上)
B. 手環會自動全天計步,當手環連接APP後可傳送數字到APP內顯示
C. 手環亦可以獨立啟動實時計步,只要進入手環計步項,再長按感應按鈕約2秒左右,可啟動或關閉實時計步,步數會整合到全天計步的數據裡,無獨立顯示
D. 當手環進入實時計步功能時,手環只能顯示實時計步步數,如要顯示其他或使用其他功能必須先退出
E. APP內只會顯示一項步數數據,不分全天計步或實時計步
F. 按APP中間步數數據,會進入每日記錄頁,顯示每日步數、深淺睡時數、運動、休息、消耗及距離記錄,暫唔清楚可以記錄多少日

自動睡眠監測及主動式睡眠監測
A. 自動睡眠監測會每日定時自動開始及停止,手環記錄後,當手環連接APP會自動傳送到APP
B. 主動式睡眠監測需要先進入手環內睡眠監測項,再長按感應按鈕約2秒左右,可啟動或關閉,手環記錄後,當手環連接APP後會自動傳送到APP內
C. APP只能簡單顯示淺睡及深睡總時數,無顯示淺睡及深睡分佈時段
D. APP會將自動睡眠及主動式睡眠監測數據相加後顯示無分類
E. 睡眠監測以手部不動計算為深睡、手部移動計算為淺睡,故數據只係參考用,不要太認真(正常睡眠必定深睡與淺睡交替出現,睡眠7小時只有20分鐘淺睡係唔正常,我昨晚的睡眠監測就係得到此結果)

來電提示
A. 安裝APP後,APP已預設啟動,但手環及手機必須長開藍芽,手環與APP配對才能運作
B. 有來電時,如致電者在聯絡人名單內,英文名可顯示,但有長度限制,中文名不能顯示會出有NEW CALL字眼,如不在聯絡人內則會顯示電話號
C. 當有來電時,手環會震動,但無論是接通了、電話自動飛線、對方收線等,由於個APP差到無論,手機上會彈出即時終止APP視窗,並且手環不斷震動唔停,直至手動按下手環感應按鈕才停止震動,並即時斷掉藍芽連接,重啟需要進入APP才能再次運行
D. 手環震動唔算好強,但算可以感覺到

-----------
訊息提醒
A. 有短訊時會震動,但只震一下唔夠1秒,拎得起隻手黎個提示都消失左,可能會有重震,但暫時未試

-----------
提醒設置
A. 最多只有4次,而且其中三次個鬧鐘名是不能更改,完成設定後要send返手環確定才能運作

----------
尋找手環
A. APP內設定有提供,按後手環會震動至關閉此功能,但手環震動太弱,好似作用不大

----------
消耗能量、A至B點距離
A. 此兩項的數據都係算吧,得啖笑!

----------
能否連接Google Fit 、VERYFIT
A. 不能

個人總結:
個APP真係太差,本身手環無乜野,但就比個APP拖累了,只剩下最底的手錶功能,仲要只有時間無日期星期顯示,以2百幾港幣黎講,變得唔係好值

p.s.  我會將此文於其他討論區發表

步數,運動時間同個A-B距離有冇關係???

我都未訓已經深睡了

原來個叉電係個夾夾
我果隻係磁石

指甲唔好剪太貼
指甲有保護作用

原來個叉電係個夾夾
我果隻係磁石

指甲唔好剪太貼
指甲有保護作用 ...
愚樂無窮 發表於 2016-7-9 17:51

太長唔得,我搬野時會反甲,好痛

太長唔得,我搬野時會反甲,好痛
chi333 發表於 2016-7-9 18:22

哦

咁冇計

回覆 1# chi333

我都曾經比佢網頁的圖吸引過,師兄咁詳細解說,唔使再考慮啦,謝!

咩野價錢架
Desmondcheng 發表於 2016-7-9 22:56

https://detail.tmall.com/item.ht ... 058&abbucket=15

hero9500 發表於 2016-7-9 23:13

我係佢減價時買$148人仔,另買個充電夾$20人仔