岩岩入左支Nitecore EC4GT

岩岩入左支Nitecore EC4GT,
返到屋企先記得Nitecore 趕絕左平頭18650
搞到我要花時間DIY, 將正極周圍既"膠粒" 磨走佢
而家平頭18650 開心使用中

我之前有一支第一代TK35, 因為我覺得色溫偏綠, 唔順眼, 所以放走左
之後一直想入返支2X18650 既後繼者
尋日發現原來Nitecore 有支EC4GT, 用XP-L Hi V3, 1000LM,
但我睇中既係佢既遠射能力, 去到56500CD, 係呢個級別算係非常屈機, 所以入左手
講返呢支EC4GT,
我貪佢比Fenix TK35 2015 細支, 因為TK35 要用電夾
遠射能力比TK35 2015 更強 (TK35 XM-L2 2015 31xxx CD, 4GT 56500 CD), Spill 都唔錯, 有一定光度
色溫合格, 唔會有初代TK35 色溫偏綠既問題

至於電子開關襟唔襟用, 就要時間去證明~

設計唔合你心意 = 賤格?

設計唔合你心意 = 賤格?
Moderator 發表於 2016-8-7 09:00 AM

呢個唔係心意既問題
我用過咁多支Fenix, Jetbeam, Thrunite, 呢D 牌子, 佢地都無刻意搞呢D 小動作
Nitecore 既AA 系列一樣無呢D 小動作

不過, 撇除呢個問題, 呢支EC4GT 係好野黎~ 筒壁夠厚身 (我鍾意呢樣, 已經好少電筒好似TA30 咁厚身)
唔會好似TK35 咁單薄得黎又大支過EC4GT

Nitecore一向要用凸頭18650 ( 物理防反設計 )
又唔可以話佢賤格既

好奇想知反轉入粒電池會有咩後果, 不如樓主試下.

我收返"賤格" 呢兩個字
雖然我覺得Nitecore 呢類大廠點都會有電子防反接電路
(Nitecore 貴為PLATO成員, 如果無呢D 安全裝置就有D 失望)
不過要我試我又唔係太敢~

Fenix 18650 反轉裝我試唔少 (入黑行山換電) 乜事都無
不過我呢D 大頭蝦, 實有機會試, 到時再同大家匯報

呢支重唔重呀? 睇Spec 應比TK35U 要輕一點...

呢支重唔重呀? 睇Spec 應比TK35U 要輕一點...
jaron 發表於 2016-8-8 11:30 AM

重量感覺唔差太遠~
但係EC4GT握感比TK35好~
不過我鍾意TK35 筒尾開關~

請教一下
我公司會同呢間訂貨,我撘公司單。
我已經有
EA45S
EC4S
咁呢支EC4GT同上面果兩支有甚麼分別?

由於我有支EA4打咗柴,所以今次都會入支新版。

另外想問下,有甚麼好推介?

我見佢有新品
SC2 , 想問下同以往 d2 有甚麼分別?
Two bay battery charger capable of charging a variety of batteries simultaneously, up to 3A current in one slot and 5A in total ensure fast charging, one up to 2A USB output port

請教一下
我公司會同呢間訂貨,我撘公司單。
我已經有
EA45S
EC4S
咁呢支EC4GT同上面果兩支有甚麼分別?

由 ...
風十三 發表於 2016-8-10 11:53 PM

EC4GT vs EA45S
2x 18650 vs 4XAA
燈頭直徑40mm vs 34mm
大家流明相近, 但係EC4GT燈頭直徑大左, 遠射能力更強
數據上56500cd vs 40500cd

EC4GT vs EC4S
1000LM vs 2150LM
燈頭直徑一樣, 都係40mm
但係XHP50 比 XP-L HI V3 大粒
注定EC4S遠射能力比EC4GT 弱
56500cd vs 19600cd
取而代之既係光流量壓倒性強過EC4GT

簡單D 講, 近佢離EC4S 強, 遠距離EC4GT 強
EC45S 其實就係EC4GT 既AA 電版+細燈頭版
特性同EC4GT 相近, 都係遠距離

D2 最大問題係佢差得好慢 (我用緊D4), output 得0.375A (Ni-MH) and 0.75A (Li)
SC2 主要係優化快差能力, 最高去到3A (one slot), 2 slot total 5A
同埋最高去到4.35V, D2/D4 只係去到4.2V
聽人講, 其實3100mAh 以上既18650, 如果得4.2V 其實係差唔足電
所以先會有4.35V 既SC2