皮質鞋的打理(急救)

話說小弟有對RED WING 875
但最近原來放左係盒太耐發左霉............
但未到入哂肉個隻, 應重有得救
但應點救? 因為有太多人話皮鞋係唔可以掂水
所以一路都唔敢洗佢...........

而我又知要搽油做保養, 但唔知D油又係邊到買呢?
求各位賜教

回覆 1# fai3600

http://www.mobile01.com/newsdetail/18837/clarks-reborn
早排睇過嘅文章,睇下幫唔幫到手

回覆  fai3600

早排睇過嘅文章,睇下幫唔幫到手
kenchow1989 發表於 2016-11-29 11:12

但呢D 野可以邊到買到呢?? 除霉紙和噴劑, RED WING 的油
謝謝

我之前對皮nb又係勁發霉,好快又番發
之後買左set Jason Markk 清潔套裝黎搞,到而家暫時未番發
利申:暫時只用過呢隻牌子,唔代表其他牌子唔得

但呢D 野可以邊到買到呢?? 除霉紙和噴劑, RED WING 的油
謝謝
fai3600 發表於 2016-11-29 12:48

我條LINK果個好似係台灣牌子,香港唔知有冇類似產品,RW油就應該去返賣RW鞋嘅鋪頭(朋友去日本買鞋,店員會主動同佢講要買油買刷之類
或者上面師兄果隻都可以試下,見hktv mall有賣

我之前對皮nb又係勁發霉,好快又番發
之後買左set Jason Markk 清潔套裝黎搞,到而家暫時未番發
利申:暫時只 ...
路人@好天氣 發表於 2016-11-29 13:59

呢隻我係HKTV MALL 找到了~
但好似唔太見佢話係除霉用?
只係知用來清潔鞋用, 如係唔係專FOR 皮質的?
會唔會傷到皮? 係咪只用呢支就得完全唔駛用水?
但有霉係上面都照擦唔駛清霉好似有D 怪....

姐係用完呢支野再上油就OK?有冇話用完呢支野要放幾耐先再上油?

謝謝師兄~~

我條LINK果個好似係台灣牌子,香港唔知有冇類似產品,RW油就應該去返賣RW鞋嘅鋪頭(朋友去日本買鞋,店 ...
kenchow1989 發表於 2016-11-29 14:50

唔知HK 又有冇RED WING 店? 就算冇又邊到有RED WING 油賣?

謝謝~

可以試下銅鑼灣"有得補"

我首先會用消毒火酒抹左表面d霉
先再用支野黎洗,洗既過程都要有少少水,所以最好搵天氣好日子搞,有助之後風乾
至於傷唔傷皮,我對nb就係牛皮果部份出事,洗左幾次目測塊皮冇咩問題
之後補番層日本仔貂油
當然呢個做法未必係最好啦,純粹個人做法
如果有師兄過兩招點保養就最好
我都好怕佢遲下潮濕又黎過

試下簡單D,用布抹走D霉。
875,上一次無色既鞋油 (neutral boot cream),多D著就應該OK。