請問如果MACBOOK轉7.2K HDD效能會唔會有明顯增長?

UNIBODY MACBOOK, 覺得幾慢, 開個FIREFOX要成5-10秒先彈出

當然有增長
我用緊WD 7.2k轉 320G
不過當然SSD 高好多

3200BJKT?

當然有增長,不過未必有你心目中所想咁快。

見過有人會攪唔清一隻快嘅HD,其實只係幫部機load file快左,而唔係會加快左cpu、上網.....等,所以好睇你用係d乜野software上來比較,如果只係想要開software, 同開機快d係有幫助。不過就唔好諗住連上網、剪片(加effect).....等都會快左好多。

而我仲用緊Intel Core Duo 2.16 GHz, 早幾日由5400轉HD upgrade左去ssd, 由開機同開software, 都明顯快左好多(其實呢點唔洗多講,因為好多人都知,如果樓主想知大約效果可以上youtube睇,有好多人都放過片上去,我買之前都睇左好多做參考),而整體效能都有明顯分別,不過都只限於要用到load date方面(如iphoto load相、開有過千封e-mail的Mail box、.....等等)

可以俾少少數據你做參考。我用緊嘅5400, 7200, 同SSD大約R/W速度,自己計下/估下大約可以提升到個%有幾多。

5400: Write - 18 MB/s & Read - 23 MB/s <--跟機HD,而家做埋外置
7200: Write - 70 MB/s & Read - 75 MB/s <--而家做緊外置
SSD: Write - 80 MB/s & Read - 131 MB/s <--而家係部機內裝OS

PS: 唔知你覺得慢係咪用新買部機時來比較? 如果係的話,又有一個可能好似我之前個情况。因為我鐘意成日都install好多唔同software落部機試玩,玩完就掉,有時會有d你唔知嘅野(外掛程式)仲留左係個system/Preferences度,而拖慢左你部機,所以我每一年半年都會從新入過個OS,跟住部機速度都會正常番.

原帖由 kappa-b 於 2010-1-8 03:15 發表

見過有人會攪唔清一隻快嘅HD,其實只係幫部機load file快左,而唔係會加快左cpu、上網.....等,所以好睇你用係d乜野software上來比較,如果只係想要開software, 同開機快d係有幫助 ...

機HD原來咁慢 屋企部PC用FIREFOX一按即彈出, 用MACBOOK要LOAD幾秒所以感覺特別慢, 仲有LOAD相(RAW)真係幾慢, 我諗UPGRADE去7.2K應該會有幫助, SSD的確快, 不過容量不大暫不考慮, anyway, thanks ching!

原帖由 kappa-b 於 2010-1-8 03:15 發表

見過有人會攪唔清一隻快嘅HD,其實只係幫部機load file快左,而唔係會加快左cpu、上網.....等,所以好睇你用係d乜野software上來比較,如果只係想要開software, 同開機快d係有幫助 ...

仲有 access time

SSD vs. 7200 rpm HDD

0.1 ms vs. >13 ms

轉SSD好D
7200轉又熱又哂電
我轉左intel ssd
開機load野超正

SSD 會唔會用電量小 D ?

原帖由 ..Louis.. 於 2010-1-8 11:18 發表
轉SSD好D
7200轉又熱又哂電
我轉左intel ssd
開機load野超正

SSD幾錢又幾GB

原帖由 ac197 於 2010-1-8 12:14 發表
SSD 會唔會用電量小 D ?

一定少過 7200RPM