關於裝BOOTCAMP~

我想問下當你買MACBOOK PRO既時候可唔可以叫APPLE STORE幫你裝埋BOOTCAMP?
因為我聽過好幾個朋友買完之後自己裝唔到~ 而我自己有D大學要用既SOFTWARE WINDOW先SUPPORT, THANK YOU :)

我想問下當你買MACBOOK PRO既時候可唔可以叫APPLE STORE幫你裝埋BOOTCAMP?
因為我聽過好幾個朋友買完之後自己裝唔到~ 而我自己有D大學要用既SOFTWARE WINDOW先SUPPORT, THANK YOU :)
matt415 發表於 28/5/2012 03:45

Apple Store 都不會售賣 Windows,我就覺得他們不太可能會幫你做這件事。你不如試試直接問他們吧 ( 就算肯,你都要自己帶正版 Windows 7 )?

我2,3星期前自己裝都冇問題喎..

我部 MBA 最近都裝咗 BootCamp,由於無 external CR-ROM要用 USB 裝 Win7,攪咗兩日都裝唔到,最後要用 V3.0.1 嘅 BootCamp 先裝到 (Lion 既 BootCamp 係 v4.0.3)!

因為我聽過好幾個朋友買完之後自 ...
matt415 發表於 2012-5-28 03:45

自己裝,好易。如果你多錢得制就比人裝,否則,而家裝win 7係好簡單,
去applications>utilities> bootcamp assitant>分割bootcamp 容量>記住用住手指save 返bootcamp apple driver ,(呢個時候會比你選擇,等5分鐘,你唔save既話,裝完win 7 你d mouse/wifi 全部用唔到架)

入隻win7碟>然後重新開機自動load/按住alt,選擇已分割bootcamp,入去會繼續win 7 安裝情序>
磁碟選項>選擇bootcamp格式化做NTFS(咁先裝到win 7)> 選擇安裝> 跟住按步就班就ok啦。

我部 MBA 最近都裝咗 BootCamp,由於無 external CR-ROM要用 USB 裝 Win7,攪咗兩日都裝唔到,最後要用 V3. ...
uridi0t 發表於 2012-5-28 10:39

USB裝WIN7即係話你係DOWNLOAD架啦?
其實有冇話用正唔正版好D?

自己裝,好易。如果你多錢得制就比人裝,否則,而家裝win 7係好簡單,
去applications>utilities> ...
peonyk 發表於 2012-5-28 11:28

唔該晒CHING詳盡教學!! 我其實未買 :D 準備等緊WWDC發佈~~ 好期待呀!!
但近排開始問番有裝BOOTCAMP既朋友, 有D話試過裝唔到, 拎埋去先達果D都唔WORK, 我怕自己整唔到所以睇下有冇得APPLE整 ~不過睇黎唔洗啦 HAHA!

我裝完boot camp 再用 parallels desktop mount 個 win7,想dual boot 又得,virtual咁用又得
docomo 發表於 2012-5-29 07:54

呢個諗頭 GOOD! THANKS FOR RECOMMENDATION CHING