成功改造 2009 iMac 為 SSD iMac

套裝星批 : HK$45.00
DVD 轉 2.5" HDD Mount : HK$180.00
Crucial M4 256GB SSD : HK$1,599.00

比想像中易攪,最難係搵 DVD 轉 mount,網友話新高登 $100.00,但我行到腳痛都搵唔倒,最後係一間維修店用 HK$180.00 買了,仲要回家用自轉鑼絲開洞收鑼絲
攪咗大約 2 個鐘 (有 40 分鐘係搵料開洞,20 分鐘肚痛去廁所)
最後成功安裝並使用 (現正使用中,山獅@SSD)

一陣補相

恭喜恭喜
"係禁二"潑一潑冷水,o係新高登度去d賣NB零件o既鋪頭就有賣

恭喜恭喜
"係禁二"潑一潑冷水,o係新高登度去d賣NB零件o既鋪頭就有賣
athloniimax 發表於 2012-7-29 01:41

早之唔好咁心急走去買,係呢度問一問先。。。
真係行到腳軟

師兄,弓起哂,DVD mount同在298的價錢差唔多,你的SSD比我買時仲平幾十。

師兄,弓起哂,DVD mount同在298的價錢差唔多,你的SSD比我買時仲平幾十。
idabao 發表於 2012-7-29 02:18

師兄唔係得你指點,我都無勇氣去做呀!
不過我都想問。。。
我買的 M4 保養係由 Megalink 做 3 年保
其他比較貴嘅就由 Xander 做 3 年保
究竟有無分別呢?

DVD mount 我同你那款唔同,你那款同 ifixit 一樣
我1就係普通膠造萬用 mount

另外,你有無做 SSD 優化呢?即係 Trim 呀
我其實唔知 Trim 係乜,不過睇見人地話要做,所以做了

請問套星字批係咪係鴨記買? 有冇close up相睇睇? 我都要幫部MacBook轉SSD

回復 5# hkcybercatt

SSD保養我冇咩研究,我的Crucial 係Xander 保的。因為我之一年前幫MacBook Pro庄SSD 都係用crucial, so far  都冇咩問題,冇彩球,冇hang機,速度同最初買一樣,冇降過速,所以在imac都用番crucial. 希望SSD在我換機前都唔會壞。

至於Trim就一定要做,我用trim enabler, so far 冇咩問題出現過。

請問套星字批係咪係鴨記買? 有冇close up相睇睇? 我都要幫部MacBook轉SSD
大食懶豬仔飽 發表於 2012-7-29 03:01

星批係鴨記買咋,我唔係買淨星批,係一個套裝,叫 Q 都有

回復  hkcybercatt

SSD保養我冇咩研究,我的Crucial 係Xander 保的。因為我之一年前幫MacBook Pro庄SSD  ...
idabao 發表於 2012-7-29 03:10

其實 Trim 係乜呢?我跟人地網頁係 Terminal 做咗,但其實唔知做乜

套裝星批 : HK$45.00
DVD 轉 2.5" HDD Mount : HK$180.00
Crucial M4 256GB SSD : HK$1,599.00

比想像中易 ...
hkcybercatt 發表於 2012-7-29 00:31

請問 CHING SSD 你買番 7MM 定係普通 9.5MM 版?