[操作疑難] Mac mini early 2009 想換 HDD & Ram

一直都想幫部 early 2009 mac mini 換大o的既 HDD,
而家過左保養可以安心換...

諗住順便換埋個 ram,而家 4G ram,如果轉 8Gb 有無野要 set?

thx all

一直都想幫部 early 2009 mac mini 換大o的既 HDD,

諗住順便換埋個 ram,而家 ...
puddin 發表於 2012-8-2 07:49

用返1066就ok

ps個人用緊ki_ _ _ _on ram...好正常

諗住順便換埋個 ram,而家 ...
puddin 發表於 2012-8-2 07:49

http://support.apple.com/kb/HT4432?viewlocale=zh_TW#2

用返1066就ok

ps個人用緊ki_ _ _ _on ram...好正常
lkyy 發表於 2012-8-2 10:20

我都諗住買呢個牌子,但因為官網寫明最高 support 4G only,換 8G 唔知有無 side effect(雖然 Mac Tracker 講可支援 8G...)

另想問下 2.5" HDD 分 7mm & 9.5mm,唔知有咩分別呢?mac mini 應該買邊隻呢?

cw203 發表於 2012-8-2 10:38

打左去 IFC 問,佢話我可以自己換 ram... lol

我都諗住買呢個牌子,但因為官網寫明最高 support 4G only,換 8G 唔知有無 side effect(雖然 Mac T ...
puddin 發表於 2012-8-2 11:35

加後用左幾個月
冇問題

買左 ram 了...

但 HDD 驚攪錯唔敢買... 係咪買 7mm o個o的就得啦?? lol

買左 ram 了...

但 HDD 驚攪錯唔敢買... 係咪買 7mm o個o的就得啦?? lol
puddin 發表於 2012-8-2 14:42

總之2.5inch就岩
換ssd啦仲用hdd @@

ssd 仲係貴,容量又細... 我部 120g.. 而家得返 2xg 咋...
其實我都忍左好耐,到過左 apple care 先的起心肝攪。

剛 search 完,原來要上左 10.6 先 support 8G,
聽晚要上左雪豹先 lol

anyway thx lkyy

ssd 仲係貴,容量又細... 我部 120g.. 而家得返 2xg 咋...
其實我都忍左好耐,到過左 apple care 先的起心 ...
puddin 發表於 2012-8-2 15:43

貴但係ssd對mac來講真係如虎添翼 ... 開機勁快.. 岩哂d 急性子

条ram用1333都可以,1066太贵喇