[其他] iMac 與 Macbook Pro 選擇之難

主要用來打 Diablo III,上網,收發公司 email
主要留係屋企用,只係覺得出 business trip 同旅行時無部 notebook 好麻煩
由其係出 trip 無咗部腦,乜都做唔成;
我一年只去 1 ~ 2 次 business trip,每次大約 2 星期

我有 2 個諗法,一係 iMac 27",一係 13" MBP + 27" monitor

大家點睇

P.S. : 以前曾經試過同時擁有 iMac 和 MBA 11",但講真我有 D 覺得重複得好緊要

曾經用過13吋MBPR 路過,
13吋MBPR得HD4000要drive多個27吋2560*1440 mon好吃力
有少少laggy既感覺
不過如果合埋部MB剩係drive一個27吋mon又好少少

曾經用過13吋MBPR 路過,
13吋MBPR得HD4000要drive多個27吋2560*1440 mon好吃力
有少少laggy既感覺
不過如 ...
akitohk 發表於 2013-5-25 19:53

Apple 最可恨嘅地方就係 13" MBP 得 HD4000
係都要你用 15" 先可以有獨顯,但又牛龜咁重

提外話,有無人明白 HD4000 + 獨顯個運作原理呢?

我話imac + ipad + ipad keyboard case 最好
http://clamcase.com/bluetooth-ipad-keyboard-case.html

用google driver 打document 好方便

HD4000 玩下LOL 呢D online game 就得,其他大GAME真係...同埋就算玩到,MBP長期行到咁盡都唔係咁好,始終係NB,散熱差D

如果唔係點打機感覺冇咩分別, 我會揀MBP+LCD...

HD4000 + 獨顯 我估係有需要時先開獨顯(一般都係咁),即係跳來跳去咁用,而唔會兩個一齊用以提升3D效能,有錯請指正...

題外話,而家HD4000叫進步左好多,我唸先有人會咁問,期待過兩,三代可以取代獨顯, 大部分GAME都玩得順(首先要過retina呢關)!

買部有外顯既iMac好過, Notebook既效能真係有限

多謝咁多位...
其實小弟都係傾向於 iMac 27"
但 2 關過唔倒...
1. 部 2009 21.5" iMac 未打柴
2. Refurbished Store 未有 2013 27" iMac

咁啱又俾我見到有 late 2012 MBP 15"
所以手痕問下囉,得喇,大家潑咗盤冷水係我身上
呢皮幾嘢又可以慳番繼續用我部 2009 21.5" iMac 喇

我話imac + ipad + ipad keyboard case 最好

用google driver 打document 好方便
errol 發表於 2013-5-25 20:01

想問一問...
個 keyboard case 係咪一定要 online 訂購還是香港有得賣呢?
另外,有無 mouse / trackpad 呢?

想問一問...
個 keyboard case 係咪一定要 online 訂購還是香港有得賣呢?
另外,有無 mouse / trackpad ...
hkcybercatt 發表於 2013-5-26 00:01

do you use external keyboard?
mbpr 15" reaches ~80 degree when playing grid with a rather performance-oriented graphics setting...
the built-in keyboard is too hot for me to continue playing, so every time  i play around 20~30 min only....

do you use external keyboard?
mbpr 15" reaches ~80 degree when playing grid with a rather performan ...
easyb 發表於 2013-5-27 01:19

咁高溫?Anyway,多謝你嘅意見
我諗我暫時仲係繼續用 iMac,唔考慮 MBP 著喇