新手買imac 21吋

本人係mac機新手, 資金有限, 地方有限, 決定買21吋imac!
想問幾個問題
imac 21吋 basic 的spec:
i5 2.9GHz
8gb ram
1 tb 5400rpm harddisk

會用ai ps走唔甩,
仲有3d max, solid works
我只可以升級一樣, 咁邊樣會影響最大?
cpu 升i7? (+ $1560)
ram 升16gb? (+ $1560)
harddisk 升做 1tb fusion drive? (+ $1950)

另外, 21吋ram係 銲死, 咁hd可否自行改做ssd?
但改左又會絛保養!

3D RENDERING 最好上i7…
當然你要裝左window先…

本人係mac機新手, 資金有限, 地方有限, 決定買21吋imac!
想問幾個問題
imac 21吋 basic 的spec:
i5 2.9GHz
...
law198938 發表於 2013-6-10 15:17

2.9GHZ版可以自己加ram 同加SSD ,SSD 係用MACBOOK PRO retina 15" 個隻

2.9GHZ版可以自己加ram 同加SSD ,SSD 係用MACBOOK PRO retina 15" 個隻
kellykk 發表於 2013-6-10 15:40

即係 如果上i7 21吋imac 就唔可以自己加ram 同轉ssd?
而i5 21吋 就可以?

即係 如果上i7 21吋imac 就唔可以自己加ram 同轉ssd?
而i5 21吋 就可以?
law198938 發表於 2013-6-10 15:51

應該話2.7ghz 版冇得加SSD

咁樣加法點解唔上27吋??圍番條數平好多,
一係好似我咁, 買2011翻新貨, 都係7580, 仲可以自己加RAM..過左保養咩都可以自己改..

應該話2.7ghz 版冇得加SSD
kellykk 發表於 2013-6-10 16:01

sorry, 我太亂, 想問清楚~
即係 21吋 i5 2.7ghz  無得加ram, 無得改ssd?
   而 21吋 i5 2.9ghz  無得加ram, 可以改ssd??

咁樣加法點解唔上27吋??圍番條數平好多,
一係好似我咁, 買2011翻新貨, 都係7580, 仲可以自己加RAM..過左保 ...
charcsc2000 發表於 2013-6-10 16:10

因為想用新野,而且主因唔係我用,係我女友用!
ching 有咩建議, 如果 3d max 唔係經常用,i5夠唔夠?
用ai, 8gb又夠唔夠用呢?

sorry, 我太亂, 想問清楚~
即係 21吋 i5 2.7ghz  無得加ram, 無得改ssd?
   而 21吋 i5 2.9ghz  無得加ram ...
law198938 發表於 2013-6-10 16:25

i5 2.7 , 2.9 有得加ram ,
得 i5 2.9 i7 3.1 可以加多一支SSD

但全部都要拆panel 先加到

i5 2.7 , 2.9 有得加ram ,
得 i5 2.9 i7 3.1 可以加多一支SSD

但全部都要拆panel 先加到 ...
kellykk 發表於 2013-6-10 16:36

http://www.hkepc.com/forum/viewthread.php?tid=1966904&page=2

真係新手, 尼度有ching話加唔到ram ssd
邊樣先真?