小弟想問下...官網15xxx同18888 MBP 15'

le兩個配置用下lightroom或者ps汁相效能差幾遠??因為用開win想買部黎試下...

le兩個配置用下lightroom或者ps汁相效能差幾遠??因為用開win想買部黎試下...
ter038 發表於 2014-10-3 10:16

CPU 理論值 差 10-20% 速度

同埋要睇下 個 software support GPU rendering 得多唔多

http://www.nvidia.com/object/adobe_photoshop.html

如果你汁 果啲 係 幾千 * 幾千 pixel  分別會大啲

ter038 發表於 2014-10-3 10:16

如果有錢買萬五蚊果部,不如直上18,888-, 先唔計GPU, HK$15,288  =256GB SSD, 加到 512GB SSD =HK$17,628-了!

即係如果買就直上18哥部!!
因為我見到18哥部有獨立display!!
15哥部onboard??

直上萭八個部,有多256g,+獨立VGA。

可以自己再加hdd嗎??

ter038 發表於 2014-10-4 03:26

15"retina 用PCI-e SSD,唔係街買果d sata SSD, 你好難去配,有都搞一大輪,價錢差唔多。

即係如果買就直上18哥部!!
因為我見到18哥部有獨立display!!
15哥部onboard??
ter038 發表於 2014-10-3 12:26

yes, onboard Intel Graphics

ter038 發表於 2014-10-4 03:26

不能

15"retina 用PCI-e SSD,唔係街買果d sata SSD, 你好難去配,有都搞一大輪,價錢差唔多。 ...
6seven 發表於 2014-10-5 12:09

唔難配, 某Apple Authorized Reseller有賣&代客換SSD服務
價錢就512GB $3xxx
但係如果買新機就梗係直接買貴D果部仲實際