[請教] 我的IMAC是否已玩完?

大家好, 話說我部IMAC MID 2011 成日用用下會灰或藍畫面, 有時仲會黑畫面, 但部機係仲著的, 只係無左畫面. 因為過左保, 所以都諗住買新, 但上網SEARCH時找到APPLE的TS5167 ( http://support.apple.com/kb/TS51 ... TW&locale=en_US ) 入面講的症狀完全中晒, 就打上APPLE, 佢叫我約GENIUS BAR, 但約左好耐都約唔到又一城, 連APPLE 內部幫我BOOK左三日都BOOK唔到, 於是佢建議我拎上華風, 咁我拎左去, CHECK完回我話 "做左VIDEO TEST, RESULT PASS" 所以無得換DISPLAY... 跟住話我部iMAC 個HD FAN 壞左, HD 又有SMART FAIL. 另外又有LOGIC BOARD FAIL... 夾埋要萬多元...

其實部機可以正常用到一個鐘左右先會無畫面, 我只係唔明佢CHECK到的問題, 同我遇到的VIDEO問題是否有關, 如果我拎出出面整會否平宜點?

唔該各位...

華風不太信得過,都係拎去apple檢查好D,銅鑼灣應該易book D。香港好難揾到有技術嘅人維修。如果唔怕遠,華強北有專門維修mac機的維修店。

21 or 27", I think its the ATI graphics

21 or 27", I think its the ATI graphics

BoredAtWork 發表於 2014-10-9 14:23

是27的, 佢CHECK完, 今日打了電話給我, 話雖然我部機症狀同TS5167 一樣, 但係佢地做TEST時, 我張DISPLAY係無問題的, 所以唔幫我換DISPLAY, 只是給QUOTATION 我話壞HD, FAN 同 底板, 咁我都無得爭拗了

華風不太信得過,都係拎去apple檢查好D,銅鑼灣應該易book D。香港好難揾到有技術嘅人維修。如果唔怕遠,華 ...
edmond_wong 發表於 2014-10-9 12:44

我都唔知佢CHECK完, 再找APPLE 仲理唔理我了, 師兄可否告知華強北邊個商場?

總之乜野都去APPLE睇左先
反正檢查免費,睇完唔整唔收錢

老實講可以架話唔好堅持又一城...
又一城唔係服務香港人的....
銅鑼灣易BOOK好多

又一城唔係服務 ...
tuyylihk 發表於 2014-10-9 15:14

三間Apple Store 服務最差係又一城,最好係銅鑼灣, 我唔知點解

又一城唔係服務 ...
tuyylihk 發表於 2014-10-9 15:14
三間Apple Store 服務最差係又一城,最好係銅鑼灣, 我唔知點解
kinghung 發表於 2014-10-9 15:26

多謝兩位師兄意見, 咁我仲可否拎去APPLE 再CHECK過? 我只係怕彈鐘得個拎字, 好鬼重...

呢個blog話香港有一間鋪頭可以做到IC層面維修,在旺角星際,exact 位置就冇講
http://wisetask.blogspot.hk