買mac mini 的決擇

麻煩師兄們比比意見

雖然新版mac mini 冇得自己upgrade,但唔洗四千都可以有部咁靚仔好細既機真係好吸引,所以都想買部mac mini 取代 家中既desktop

家中部desktop 係dell 個d 平價機,2gb gam,用左5,6年已經慢到連開都唔想開,部desktop 主要都黎拎黎過相,屋企人用,上下網,煲劇咁用

但我屋企人本身對mac機操作唔深,所以會幫個mac mini 裝個parallel desktop for windows 7 (幾年前買左比mba用都冇郁過)

咁其實我最想知既係

1. 最平個mac mini 其實裝埋parallel desktop 既話,會唔會連osx都整慢埋?
2. 如果以 hardware 計,行windows 7 既mac mini 會唔會有點吃力? 或者會唔會攪到部機熱到死?
3. 相比起magic trackpad & keyboard,用普通既keyboard and mouse係咪真係冇咁好呢?(例如mission control個d 1-click button / gesture control係咪完全冇哂?)
4. 如果部機用黎玩下iphoto / imovie 都會唔會好吃力?
5. 其實值唔值得再比多$1500 買5288個model?
6. 係咪remote disc function 唔適用於裝parallel desktop?

暫時諗到既問題係咁多,還望解答!

1. 裝唔會, 開住就會
2. 會, 唔夠RAM實慢, 但係唔會熱死
3. 個人喜好
4. iPhoto冇乜野, iMovie主要係export片耐D
5. 值
6. 唔適用, 但係parallel desktop你用任何方法load到個iso/碟都裝得, network drive都可以

講真, 買部低spec Mac機行Windows幾無謂下
不如直接用回PC好過

買最平個部, 用過唔okay, 唔見幾舊水賣返出街當租機,
值唔值花時間先武佢先係考慮因素.

有人話係apple online order, 唔知幾多日可以退返比apple.  幾多日內要退,有無charges就唔知, 因為未試過.

http://store.apple.com/hk/help/returns_refund

開左盒 - 25%
未開盒 - 15%

買最平個部, 用過唔okay, 唔見幾舊水賣返出街當租機,
值唔值花時間先武佢先係考慮因素.

有人話係apple on ...
dds 發表於 2014-10-30 21:55

去retail store買就ok。

retails store 買機14日內可以全數refund,
17號買左隻mini 2012 i5, 今日dead line 就拎左去退錢.....

行得mac os 最好買埋magic trackpad 啦,
會方便好多, 當然普通pc keyboard / mouse 照用到無問題,

值唔值買$5288.....
如果買得 $3788 加Ram 就不如上 $5288 算,
但買得 $5288 不如睇下仲有無late 2012,
同價除左wifi 由ac downgrade 做n, hd5000 / iris 變左hd4000,
i7 quad core 應該會快過i5 dual core 吧...
仲可以自己加ram 好過比apple 焗住斬,
apple 由4GB 升8GB 已經要$7xx, 我出街買條8GB 都係六舊有找...

我部late 2012 就boot camp 裝左win7 黎用,
跟機4GB Ram 其實又唔覺話慢(我上一部Mac 得2GB Ram 都用到咁耐),
但4GB 升到 16GB 又真係有明題分別.....
買2012 可以後加ram, 買2014 買果刻就要決定無得後加....

長左少少又回到一舊舊, 又望幫到師兄

retails store 買機14日內可以全數refund,
17號買左隻mini 2012 i5, 今日dead line 就拎左去退錢.....

行 ...
癲羊 發表於 2014-10-30 22:24

你用bootcamp, 樓主用parallels desktop

行parallels 最少要有8G ram

回覆 8# KinChungE

其實bootcamp係咪free??

我parallel唔一定要用。。兩年前買。。都唔知用唔用到落新機tim...

其實買到2012 年機就最爽啦。。。但慘在太遲決定,全線冇哂貨~_~