[其他] [親身經驗談]親身上大陸整MACBOOK⋯⋯

事源:http://www.hkepc.com/forum/viewt ... ice&tid=2139426

因為親自去過黃金問過價,一係難以回復,一係就最少要$3200(話包換電池⋯⋯)
但覺得都係太貴,所以上網查一查大陸整要幾多錢,然後接我老媽今早衝上大陸華強整機了
係上去前,都有上網找了點資料,有香港的IT網站介紹個呢間
LINK:http://unwire.hk/2014/07/02/fix-mba-mon-cheap/headline/

然後就衝左去個間店整(註:基本上你按網站的行法去,你只會見得一間標明係專整MAC機的
基本上你唔好講價,因為係無法講價,連我老媽咁愛講價都講唔成
順帶一提,間野全程要用普通話同店員溝通

都係例牌話:話EARILY2013的MACBOOK PRO R的熒幕蓋係無得換,一係就整個換
咁因為熒幕蓋損傷都叫好輕微,可以話唔講唔摸過都唔覺,所以就決定唔換,只換底蓋同埋KEYBOARD的蓋(係大陸會叫做C蓋同D蓋)
店主話更換時間為2-3個鐘,但睇住佢搞大約一小時多小小就更換完成同做好測試了
盛惠$1100人仔,拆合大約港幣$1400,比黃金報價平足差不多一半
下面係新殻同舊殻的分別:

基本上係差D字體,你一定要完美的話淘寶係有得賣的,你可以買一個返去自己整
另一個重點係,原本的KEYBOARD原本係無壞的,但卻被迫要換新的
其主因係:

因為原裝無拆過機的MACBOOK KEYBOARD,係全部焊死晒,故第一次換殻一定係要換埋KEYBOARD,當然,今次換KEYBOARD係無焊死,方便有需要時再更換
以價錢同時間黎計,算係超值了

遲D睇下換唔換做AC WI-FI卡
因為Early2013型號都仲行N,見淘寶有得賣睇下得閒自己換

報告完畢

請問是原裝運是副廠的?

請問是原裝運是副廠的?
quiz 發表於 2014-11-5 17:31

佢地自己話係原裝
但好老實即使係香港你都分唔到係咪原裝吧
除非你去蘋果專門店就另計

thanks for reply

1400 換成部機咁濟 抵到死啦

回復 1 #sunhikari

有冇得換 ram slot?

哇,抵爛喇
係抵到爛

如果件是原裝的話就相抵, 機背無左serial no. 是唯一缺點

多口一問,
以大家高見,呢個係
1)超高仿殼
2)翻新殼
3)原廠組裝前流出市面的貨

純估估下,估中冇獎

我估3

我估1