清垃圾

好多時都發覺mac os 個垃圾筒有野想沛左佢,
但間唔中沛極都清唔到,
個file 好多時係手指之前洗左既file ,
但係未清垃圾筒前,隻手指已整走左去另一度用或已係另一部機del 左!
咁本身個垃圾筒 就清唔到
想問下有咩方法攪到

有冇試過按住 option empty trash 得唔得!

有冇試過按住 option empty trash 得唔得!
halo0026 發表於 2014-11-26 12:01

試左,洗到1個file ,仲有3個整唔走!

試左,洗到1個file ,仲有3個整唔走!
ar2 發表於 2014-11-26 16:35

get info睇下果幾個 file有冇locked同埋premission係咪admin read only.
如果係read only就改做read & write試下可唔可以delete.

再唔得就用開機recovery mode 用disk utility repair harddisk.

http://www.hkepc.com/forum/redir ... 8&ptid=2146291][/quote]
螢幕快照 2014-11-26 下午07.17.00.png
bu
會見到咁!仲有一個冇野既fle 係度

你試下用Terminal app輸入下列指令
chflags nohidden /volumes/

咁你就可以喺Harddisk度見到原先穩形嘅"volumes" folder,
跟住搵出你個usb手指代號個folder(即係Verbatim名個folder),
掉落垃圾筒試下可唔可以option empty trash左佢.

做完以上動作, 就要將原先"volumes" folder穩形返佢, Terminal app輸入下面指令:
chflags hidden /volumes/

如果以上方法都delete唔到個file, 咁就係你個Harddisk個Directory有問題, 要用Disk Utility repair disk.

halo0026 發表於 2014-11-26 12:01

從來都未試過

Cleanmymac 超好用,幫你清理mac 內無用野

連接外置DISK刪除上面的文件時經常出現呢個問題,搞到我依家盡量用 terminal 去刪除文件。

你試下用Terminal app輸入下列指令
chflags nohidden /volumes/

咁你就可以喺Harddisk度見到原先穩形嘅"vo ...
halo0026 發表於 2014-11-26 22:16

我發稅我隻ext hdd 死死地!我scan 完佢叫我format 佢再用!
有冇影響呢!