我想問一下.... 有關 DIY 5k 保養問題

請問一下 Apple (Genius, Apple Authorized Service Provider 等...)
d師父點樣 Check  到部 iMac 5k 27" Retina 有冇比人之前打開過? (換野)

有冇做Apple iMac 維修既師兄知道?
(例如 Mon 果4條邊內部既膠紙有規範等...)

想自己 Upgrade 隻 Hard Drive (1TB 果隻 Fusion Drive) 做 SSD .

http://blog.macsales.com/27903-o ... pacities-up-to-6tb/

(只係想買條線解決風扇發癲 >>> 轉隻普通 512GB SSD)

不過好驚, 比佢地(D 藍精0)大到,
話 Check 到就成部機冇保養,
又話唔換得...

有心睇一定睇到
同埋貼番上去先最煩

我都唔夠膽拆我部2014 iMac

請問一下 Apple (Genius, Apple Authorized Service Provider 等...)
d師父點樣 Check  到部 iMac 5k 27"  ...
pbodq 發表於 2015-1-17 01:15

善用thunderbolt or usb3 黎外置boot 機,就唔洗拆機了.

Apple保養對部機相當重要, 你都係善用thunderbolt/usb外置boot機
BTW你個風扇搞邊科, 指Fusion drive發出嗎?

Apple保養對部機相當重要, 你都係善用thunderbolt/usb外置boot機
BTW你個風扇搞邊科, 指Fusion driv ...
iamgozilla 發表於 2015-1-17 09:28 AM

如果自己換了隻HD, 要換埋條 Cable 者...

你換左野,要去搵藍精靈前就要將部機還原,基本係CHECK唔到既,依嫁連膠紙都可以買到官方既

你換左野,要去搵藍精靈前就要將部機還原,基本係CHECK唔到既,依嫁連膠紙都可以買到官方既 ...
deesin 發表於 2015-1-18 10:11 AM

d師父點樣 Check  到部 iMac 5k 27"  ...
pbodq 發表於 2015-1-17 01:15

貼住個 Display 係用雙面膠紙,你開過,佢地一定知,你邊貼得返原廠咁靚?得嘅,你贏!

貼住個 Display 係用雙面膠紙,你開過,佢地一定知,你邊貼得返原廠咁靚?得嘅,你贏! ...
TimCook 發表於 2015-1-18 05:59 PM

問題又黎,如果我真係壞左野。技術人員都係人黎既者。

佢地都唔擔保自己能貼番一模一樣啦。除非機器。

所以我咁想知d師父係手貼,定機器貼。

同埋真係有原廠膠紙賣咁正?

問題又黎,如果我真係壞左野。技術人員都係人黎既者。

佢地都唔擔保自己能貼番一模一樣啦。除非機器。
...
pbodq 發表於 2015-1-18 18:46

如去官方維修,人地會記錄閣下部機邊個部份維修過,下一手會知,全球Apple store 都check到,如果中途你自己拆過,下一手維修會check到有出入。

Apple 野唔同一般電器賣左比你就算,打後好多細節都跟進到,什至知你拿部黎做乜。