有關剪片.

話說11月至買左mbp for 執相剪片. 因為當時未系好熟個操作. 所以都系一路熟習, 剪片都仲系用返PC/NB.
呢排開始要多做剪片. 但發覺壓片方面 質素比PC/NB 要差........我都明白可能系setting / code 問題. (以做dvd為主).   呢兩日試左一試用MAC 版PR  剪完, 之後由PC版PR 來壓.  眼睇系PC 出來質素好D.   ( 兩邊PR SETTING 系一樣). 有無CHING 可以話我知當中有咩秘訣?

我亦都試過直出mov ,再由idvd export DVD. 但出來個MOV 質素慘不忍倒.

話說11月至買左mbp for 執相剪片. 因為當時未系好熟個操作. 所以都系一路熟習, 剪片都仲系用返PC/NB.
呢排 ...
lubbersteven 發表於 2015-1-28 20:20

HD 解像轉 SD DVD? or 高bit rate SD 轉 DVD?

apple Compressor 壓DVD 一絶,keep 到質素, 試過hd ProRes video 分別轉H.264 720p 同 DVD 16:9 format, 用PS3 出55"電視,兩者效果差唔多,唔講以為DVD係HD,當然個video file 本身唔差.

PS: Compressor 本身有一個特別轉 DVD profile setting.

呢排 ...
lubbersteven 發表於 2015-1-28 20:20

請問 PR 係乜野剪片 Program ?

請問 PR 係乜野剪片 Program ?
waler 發表於 2015-1-28 21:47

adobe premiere pro , 簡稱PR.

HD 解像轉 SD DVD? or 高bit rate SD 轉 DVD?

apple Compressor 壓DVD 一絶,keep 到質素, 試過hd ProRe ...
6seven 發表於 2015-1-28 21:39

我都有試. FCP 可以直接經 compressor  export. 但 PR 就吾見有呢個option.  講返D 片. 我系接左D wedding video 返來做.  video file 以MTS 為主. 所以有必要用PR . 而且亦都系交DVD 為主.

我都有試. FCP 可以直接經 compressor  export. 但 PR 就吾見有呢個option.  講返D 片. 我系接左D weddin ...
lubbersteven 發表於 2015-1-28 22:10

可以make 高bit rate mpeg2 or hd 解像片, 再落compressor 轉DVD.