[其他] 投訴被原裝apple lighting線電親

faint:
條原裝線插住原裝火牛,買ipad air 2 跟既,放係床上面
唔小心隻腳碰到個頭,立即感覺到過電既感覺,熱,同痛
雖然係小小痛,但係無諗過5V都咁痛

理應惦到金屬先觸電, 你整爛左條線你自己唔知?

理應惦到金屬先觸電, 你整爛左條線你自己唔知?
killuer_edwin 發表於 2015-2-22 14:59

新買既,用左幾次,完好
就係掂到個頭既金屬

雖然5V電好少, 但如果掂到皮膚薄嘅地方都會有蚊叮電震嘅感覺係好正常, 我都成日俾條Firewire線(12V)電到手臂內側皮膚薄嘅位.

條線通緊電,你自己都話掂到金屬接口而電親,咁都可以投訴?

條線通緊電,你自己都話掂到金屬接口而電親,咁都可以投訴?
indigo 發表於 2015-2-22 17:51

USB有金屬保護套,係唔會直接接觸到帶電部分
http://zh.wikipedia.org/wiki/%E9 ... C%E7%B8%BD%E7%B7%9A

金屬保護套會連線到系統的地線,提供路徑使靜電可以放電,避免因靜電通過電子零件而造成損壞。
有電到又有幾出奇呢?

不過你覺得有問題嘅,拎去比天才睇下,或者佢條線有問題漏電。

金屬保護套會連線到系統的地線,提供路徑使靜電可以放電,避免因靜電通過電子零件而造成損壞。
有電到又有 ...
indigo 發表於 2015-2-22 18:01

金屬保護套係usb頭先有,lighting頭無既,唔該睇清楚,謝謝

又係你自己講金屬保護套,轉頭又話另一邊頭。
我估你可能係比 D 靜電電親,如果係漏電嘅就會係持續性。

又係你自己講金屬保護套,轉頭又話另一邊頭。
我估你可能係比 D 靜電電親,如果係漏電嘅就會係持 ...
indigo 發表於 2015-2-22 18:35

因為我一開始講緊既係lighting頭
一覺得過電,我既反射神經已經控制左我隻腳離開帶電既位置