想平平地入部 Macbook 學寫 iOS app

Macbook Air 2011 行 i5 1.7Ghz, 4GB RAM 夠唔夠玩?

OK吾錯。因為編程,值得花多七舊,加至8GB
kvic 發表於 2015-3-24 12:29

寫apps 要好多ram????
想學下野

via HKEPC Reader for Android

老實講,如果唔一定要流動性的,用Mac mini就ok
另外仲要有心理準要比$788一年放入實機測試

利申:上星期先為大學fyp寫左個
Swift幾好玩同易學的,歡迎加入~

老實講,如果唔一定要流動性的,用Mac mini就ok
另外仲要有心理準要比$788一年放入實機測試

利申:上星期 ...
sunhikari 發表於 2015-3-24 18:07

我有部10 mbp 夠唔夠玩啦!

我有部10 mbp 夠唔夠玩啦!
ar2 發表於 2015-3-24 20:03

正常上到xcode6.2的話問題應該不大吧

正常上到xcode6.2的話問題應該不大吧
sunhikari 發表於 2015-3-24 21:11

你指加入,係有gorup 一齊學黎玩?

你指加入,係有gorup 一齊學黎玩?
ar2 發表於 2015-3-25 01:55

我係指加入用SWIFT寫IOS APPS的行列姐
老實講唔係寫太複雜的程式的話,SWIFT係好好玩

寫apps 要好多ram????
想學下野

via HKEPC Reader for Android
tyt01341 發表於 2015-3-24 17:44

一上左Yosemite就預左食RAM, 一開機都唔見左over 2GB, 得翻1.xGB可用
XCode本身已經大食, 再開埋Simulator =
8GB RAM都只係僅僅夠

Macbook Air 2011 行 i5 1.7Ghz, 4GB RAM 夠唔夠玩?
justiceice 發表於 2015-3-24 10:49

比著我買 一定買 2012 之後,

2011 用 i5 2xxx
2012 用 i5 3xxx
2013,14 用 i5 4xxx

2-> 3 效果 好好多,無咁熱,部機又長氣啲

可以既話 搵 部 8GB  RAM