重裝 OS

而家 d 新機都無 install disc,點樣去重新 install fresh OS image?
BTW 我屋企人仲有部舊既白機 macbook,install disc 唔見埋(但舊 version 只可以用 10.6)有無計?我想幫佢換 SSD 等佢繼續用

而家 d 新機都無 install disc,點樣去重新 install fresh OS image?
BTW 我屋企人仲有部舊既白機 macbook ...
fakeman 發表於 2015-3-26 07:37

新機用internet restore OSX.

你拿部機去apple store 問幫你restore OSX.

新機用internet restore OSX.

你拿部機去apple store 問幫你restore OSX.
6seven 發表於 2015-3-26 08:17

舊到好似白機既 model 都可以?但有無計可以 download 返個 image(我之前 10.8 -> 10.9 時 download 過)然後自己做個 backup installer?我成日搵部機試野,鑊鑊都 internet install 會嘔血 -_-

舊到好似白機既 model 都可以?但有無計可以 download 返個 image(我之前 10.8 -> 10.9 時 downloa ...
fakeman 發表於 2015-3-26 08:25

hardware 要用apple care 保養, OS 點都要比你用到.

hardware 要用apple care 保養, OS 點都要比你用到.
6seven 發表於 2015-3-26 08:36

咦咁都唔錯喎,等我換咗部白機隻 HDD 再帶返去裝新 OS 先。BTW 之前問同事佢部 MBP 跟機隻碟去裝我部機,好似有問題,唔通連碟都有限跟邊部機?

咦咁都唔錯喎,等我換咗部白機隻 HDD 再帶返去裝新 OS 先。BTW 之前問同事佢部 MBP 跟機隻碟去裝我 ...
fakeman 發表於 2015-3-26 11:09

冇錯,係唔同機型唔同碟。

冇錯,係唔同機型唔同碟。
TimCook 發表於 2015-3-26 11:22

唔係喎,大家都係 MBP 13"(我果部可能早佢一年)....咁都唔得?

唔係喎,大家都係 MBP 13"(我果部可能早佢一年)....咁都唔得? ...
fakeman 發表於 2015-3-26 11:53

好難講,跟機碟係唔同獨立買嘅OS碟嘅。

可以裝10.10的,我用緊

可以裝10.10的,我用緊
mg005 發表於 2015-3-26 12:28

白機都可以裝 10.10???