淘記NMB嘅USB-C 轉USB3.1轉換頭報告

我喺AOS買咗NMB之後貪過癮係TB買咗當時所有嘅USB-C轉換頭,即係3個,2個係一體式,一個係短線式,類似Apple原裝個種,收咗貨之後過咗成個月先收到部機,所以剛剛先試完。
實際上3個只有一個可以用,另外兩個完全用唔到,問返佢地,佢地話俾諾基亞機充電用,但我買果時佢地有寫蘋果可用,大家一定要小心,反而最平嗰個一體式可以用,初步測試竟然同原裝差不多,我依家兩個都帶住,睇吓係咪日常全部應用都差唔多,下面張圖嗰個係用唔到嘅,
Screen Shot 2015-05-27 at 11.50.56 am.png

我喺AOS買咗NMB之後貪過癮係TB買咗當時所有嘅USB-C轉換頭,即係3個,2個係一體式,一個係短線式,類似Apple ...
hkwtongme 發表於 2015-5-27 15:45

What is NMB ?

這個不能用

Screen Shot 2015-05-27 at 11.53.10 am copy.jpg

呢個又係用唔到。

What is NMB ?
JonyIve 發表於 2015-5-27 15:47

new MacBook

new MacBook
hkwtongme 發表於 2015-5-27 15:50

吓⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯!??

我費事亂試,買左原裝
等第日多少少大廠出可同時充電既usb-c hubs算

可以用

Screen Shot 2015-05-27 at 11.51.42 am copy.jpg

呢個用到,好似同原裝線相當接近,暫時未搵到任何唔兼容,而且最重要係夠平,我買嗰時21包郵。

我費事亂試,買左原裝
等第日多少少大廠出可同時充電既usb-c hubs算
akitohk 發表於 2015-5-27 15:56

我都贊成買原裝,我係貪過癮買,依家主要用原裝嗰個,但如果代用平咁多,買多個後備都好,我做咗老襯,唔想大家再做,所以將經驗分享。
依家等緊Kickstarter嗰兩個,對HUB+幾有興趣,已經買咗,或者會係以後出差主力。

回覆 8# hkwtongme

我仲諗緊要KADi 定係hub+
最近仲有隻voltus
hub+連運費要101usd 感覺貴左少少

回覆  hkwtongme

我仲諗緊要KADi 定係hub+
最近仲有隻voltus
hub+連運費要101usd 感覺貴左少少 ...
akitohk 發表於 2015-5-27 16:38

我買HUB+無咁貴,最後埋單係US$100,包括主機,郵費,一個USB-C轉換頭,兩個HDMI轉換頭。
KADi我都back咗,但啱啱收到通知話計錯數,要加價,條氣有D唔順,可能取消唔要都唔定,唔係為嗰的多錢,係覺得俾人搵老襯。