新既MBPr 無左呼吸燈?

話說昨天經過ifc, 走左入去試下部新MacBook同force touch,
但唔知點解,突發浮出MBP 13 2011讓他退役的想法
結果明明想試NMB, 結果將MBPr 13 2015帶回家了

做time machine recovery 時發現,部機呼吸燈唔著!
之前呼吸燈作用就係話畀人聽,個screen off左後,部機係sleep緊定仲行緊
頂!起初仲意為做做下TM, 自己關左機(又咁岩按幾下冇即刻wake up)

回覆 1# kit0200945

MBPr 有呼吸燈嘅咩

同埋嗰個Force Touch可以『代替』呼吸燈功能,感覺都雙重按下嘅感覺就係仲開緊,一下或者完全冇感覺就分別代表Sleep咗同埋熄咗

舊時好厚嗰隻嘅電池燈,我都好鍾意,但係而家消失咗就真係有啲可惜

回覆 2# chromechan

點解要cut呼吸燈(正確名好似叫狀態燈).....
個燈明明設計得好好,
mon著時,佢唔會著
mon熄左,機未關or sleep先會著

電池剩餘燈都唔錯,但自從轉用SSD都好少關機了。所以,好少用到。cut都情有可原

回覆  chromechan

點解要cut呼吸燈(正確名好似叫狀態燈).....
個燈明明設計得好好,
mon著時,佢 ...
kit0200945 發表於 2015-6-5 13:10

個Apple Logo 著燈代表部機開左,熄燈代表入左sleep,mode 或熄左機

新MacBook 無 Logo 燈原因部機薄,慳電

用左4年,舊電仲有8成都算係咁吧?
螢幕快照 2015-06-05 下午2.58.25.png

回錯deleted

回覆 5# kit0200945
what app is it? thanks!

回覆 2# chromechan

等等先,新個隻Force Touch我感覺到按下去既回饋感覺其實係震動模擬出來?

岩岩關機試左,真的哦!
關左機按個TouchPad完全簡直同按Touchpad以外既地方一樣,硬到唔可以按下去
個下模擬回饋感覺真係同傳統TouchPad一樣

回覆 4# dan_dan

Logo 本來都無燈,何來慳左電?