想買部Mac mini,求指點

新手想入部MAC玩下代替部PC
現在大部份都係用來上下網,執下相(非專業),剪下片(都係非專業)

咁原本我就睇中左中階同高階兩部
RAM我就想打爆16GB
但問題係我諗唔掂究竟要咩HD好
1. 1TB  Fusion Drive
2. 256GB  PCIe SSD
3. 256GB  PCIe SSD + 自己加多個HD

我諗第3個係最完美,但問題來了
1.我見到要好似要額外買套裝..咁我應該要注意買咩套件?
2.我自己加左個HD仲駛唔駛買APPLE CARE?因為拆機就唔保...定係有咩事拎去維修前還原翻就神不知鬼不覺呢?
3.定係其實話1TB  Fusion Drive同PCIe SSD效能差唔多?

感謝各位前輩解答

新一代Mac mini好似已經無dual drive配置(如有錯請指點),加都只能係外置usb/thunderbolt……

新手想入部MAC玩下代替部PC
現在大部份都係用來上下網,執下相(非專業),剪下片(都係非專業)

咁原本我就睇中 ...
acd33199 發表於 2015-6-26 11:42

第"3"用外置HDD 都得(Thunderbolt or USB 3.0), 唔洗一定要內置晒, 因為MAC mini 都係放定定黎用,唔同notebook 類MAC.

256GB  淨OS+apps 用都好夠, 外置可用HDD or SSD

新一代Mac mini好似已經無dual drive配置(如有錯請指點),加都只能係外置usb/thunderbolt…… ...
tingcrab 發表於 2015-6-26 11:49

我之前有睇過下文
SSD係行PCIe所以好似原本個SATS槽會空左,但要自己買綫加翻佢
我都唔知啱唔啱

望高人指點

我上ifixit但唔見有hard drive cable kit,最驚係你訂無hard drive的話,就無跟埋條cable俾你就慘……

買HDD版本自己再加PCIe SSD 會唔會穩陣啲?
不過TRIM問題好似仲未解決

買HDD版本自己再加PCIe SSD 會唔會穩陣啲?
不過TRIM問題好似仲未解決
HONG-BAC 發表於 2015-6-26 13:57

佢條pci-e插槽係舊款mbpr果種, 一定係apple官方既ssd, 所以唔會有trim問題

佢條pci-e插槽係舊款mbpr果種, 一定係apple官方既ssd, 所以唔會有trim問題
KinChungE 發表於 2015-6-26 14:09

多謝C HING的指正

我以為同2.5" SSD一樣有呢個問題

如果自己另購的PCIe SSD都有TRIM的話,買HDD VERSION MINI都係一個辦法

回覆  tingcrab

應該可以!
jackyyu 發表於 2015-6-26 14:43

正! 咁 PCIe SSD 邊到買到?