[教學] 尋找消失的空間 - Mac 機

話說琴日手痕想 Check 下部MAC用左幾多位,一打開Storage 嗰版,嘩左出聲:「上次Check 先好似用左 200 幾GB,隔左無耐我又無乜裝野 Download 野,變成用左 270幾GB」,真係點都唔信,於是展開咗《尋找消失空間的調查之旅》。
完成調查後,發現原來萬惡之源係來自 iCloud Backup 嘅 WhatsApp Data! 筆者亦花咗少少時間制作一個一鍵清理方案,希望可以幫到其它非Developer 嘅Mac友去清除呢個WhatsApp 制造嘅問題!

【Developer限定】所以今次筆者就介紹下點樣睇哂你成個 Mac 究竟啲位用哂去邊!?按此直接跳到教學

【 非 Developer】都可以直接於 Mac 機運行筆者寫好嘅一鍵清理,呢個程式主要清走 (com.apple.bird) iCloud Backup 所產生的暫存檔案(嚴重受最近WhatsApp的改動影響而變得巨大), 按此直接跳到一鍵清理

......
相信有用 Mac + iCloud BackUp 嘅用家,你地嘅 com.apple.bird 一定同筆者一樣,佔用左極多 Storage(方便的話請留個言,可以比其它Mac友參考一下)!而經過筆者 Google 後,發現今次突如奇來的上升係原來因為 WhatsApp!
WhatsApp 又一次挑戰筆者嘅底線.....

(教學原文)
https://www.facebook.com/gaplotech/posts/1064608616900665

師兄可以的話 講番低 com.apple.bird 食左你幾多位

簡單版教學: 用JDiskReport

You're Gap撈Tech?

隻 Bird 郁下都 20GB 以上,我見到咁上o下就會剷。

如果重裝會唔會刪晒呢d野
同埋有得防止?好似windows停左自動backup

我iCloud只用來同步bookmark, contacts, 個5G 唔知可以做到乜, 極雞肋

我iCloud只用來同步bookmark, contacts, 個5G 唔知可以做到乜, 極雞肋
kinghung 發表於 2015-7-7 11:38

咁就真係嘥料,飲杯野 service charge 都唔夠既錢,每個月加$8 就多15 GB根本正常都會Subscribe 埋,個icloud 係好正,一般light user 20GB同步game data / 小量apple music offline play / camera roll 一定夠用

咁就真係嘥料,飲杯野 service charge 都唔夠既錢,每個月加$8 就多15 GB根本正常都會Subscribe 埋,個ic ...
mygirls 發表於 2015-7-7 16:46

因我同時有mac, pc, android , iphone, ipad mini , iCloud 唔算太方便

簡單版教學: 用JDiskReport

You're Gap撈Tech?
梁炳 發表於 2015-7-6 18:10

Yes, I am

其實好多第三方軟件都有類似功能 同埋好多安裝嘅時候都係 Unidentified developer

不過我覺得如果可以學識係乜都唔安裝嘅情況下,知道自己/人地隻 Mac啲位食左去邊

真係一種技能黎

回覆 4# educationer

重裝當然係無敵!

Yes, I am

其實好多第三方軟件都有類似功能 同埋好多安裝嘅時候都係 Unidentified dev ...
hihihi123hk 發表於 2015-7-7 18:37

unix command梗係無敵