買Mac mini,升唔升一級好?

今日走去買左Mac mini,主要用黎公司做吓稿執吓相咁,用Illustrator 同 Photoshop

買左$ 3788 嗰隻,其實好唔好加多千五蚊要1TB 2.6GHZ 好呢⋯⋯

依家用落唔錯,但怕用得耐左會見底

唔該各位

$3788猛猛緊

you need more ram instead
cpu upgrade is just marginal

始終2.6G & 8GB RAM 係有絕對優勢

睇 BUDGET做人啦

今日走去買左Mac mini,主要用黎公司做吓稿執吓相咁,用Illustrator 同 Photoshop

買左$ 3788 嗰隻,其實 ...
clementkiu 發表於 2015-8-9 22:20

如果預長用就升吧,始終4gb ram行PS會有d吃力...

頭先試左開Safari+photoshop+illustrator,個感覺仲慢過我部MacBook,一陣落門市換鬼左佢先
另外想問問駁普通mon點解D字會化開左咁樣,有無辦法可以tune返啱佢?
thanks!

頭先試左開Safari+photoshop+illustrator,個感覺仲慢過我部MacBook,一陣落門市換鬼左佢先
另外想問問駁 ...
clementkiu 發表於 2015-8-10 10:16

最平果部mac mini 只係比你上網文書用, 極其量都只係家庭執相, 家庭剪片, 玩票式玩下, 不能當pro 工作相比.

SSD + 8GB ram 乃現時各電腦出新機基本配置.(包括windows)

呢部最平mac mini 外置加大HDD 容量當files share serve 都不失一個好用途, 同時可share wifi 做埋wifi router都得.

揾到抵買舊版2011/2012就買舊啦.

回覆 8# johnl123

師兄 2012 mini 大約咩價?

回覆  johnl123

師兄 2012 mini 大約咩價?
bugki 發表於 2015-8-10 18:05

二手好浮動下喎
我之前部有保2012 i7 8G RAM 賣比人就4K5, 已經係良心價,不過幾個月前啦
啱啱肥花見有部好似幾新2012 i5, 個價合理, ching 有興趣去睇下 (我唔係打手唔係賣家)