頭痕問題,macbook 定係 macbook air 好?

睇左好多review,個個都話 macbook 出黎有d雞肋,
但勝在更輕薄d 同埋個 mon 更靚。

Macbook Air 就 Performance 好d,又多d usb port,
配件又多d,keyboard 又好打d,

主要係執相,打文件,上網,
睇片,學下寫iphone apps,
會經常出街,Macbook Air 應該係不二之選?

驚而家買左 MBA 隔兩三個月又更新...

我自己就非常之唔中意macbook個keyboard禁落去好淺
所以我買咗macbook air 11“
如果你唔介意,建議買macbook

我自己就非常之唔中意macbook個keyboard禁落去好淺
所以我買咗macbook air 11“
如果你唔介意,建議買macbo ...
Stevenchun 發表於 2015-8-12 10:20

謝師兄,我有考慮 MBA 係因為d 人話個keyboard 好打d,對於我呢d打好多字既人黎講係好d。

我咁煩腦係因為 U 放個堆 Offer 既 MBA 只有 4G Ram 無得再 upgrade,
Apple Education Offer 既 MBA 就只有送 Beats 其實有d 唔抵,
加夠 3 年 care 重要貴 U 既 Offer 幾百。

睇左實物, MBA 11" 同 13" 既電量係咪都差不多?

可以諗下 refurbished
mba 有 11" 8gb ram

new MacBook.  

用咗retina display 返唔到轉頭。

new MacBook.  

用咗retina display 返唔到轉頭。
ywwong 發表於 2015-8-12 11:37

應該遠離毒品
你仲叫人用...

睇左好多review,個個都話 macbook 出黎有d雞肋,
但勝在更輕薄d 同埋個 mon 更靚。

Macbook Air 就 Perfo ...
風聆草 發表於 2015-8-12 10:07

Macbook執相唔知夠唔夠力...
但如果一定要選, 一係macbook, 一係mbpr...
mba完全唔駛唸..

用緊new macbook,完全無得輸,輕度用量執相都幾順,個keyboard就睇你感覺,我自己覺得好好打

Retina display 用過真係返唔到轉頭,就算依家用Mac mini都硬係覺得D 字好醜樣

我會選MBA13

Macbook執相唔知夠唔夠力...
但如果一定要選, 一係macbook, 一係mbpr...
mba完全唔駛唸.. ...
charcsc2000 發表於 12-8-2015 12:14

macbook個粒core M應該唔夠macbook air粒i5啊?

謝師兄,我有考慮 MBA 係因為d 人話個keyboard 好打d,對於我呢d打好多字既人黎講係好d。

我咁煩腦係因 ...
風聆草 發表於 12-8-2015 10:46

mba 11 電量應該會少 mba 13 1-2個鐘
我都係兩個星期前係apple online store買左8GB mba 11” refurbished

咁macbook個retina screen確實好正,但mba 11咁細個mon我自己覺得唔洗retina都ok。