會幾時有support Force Touch嘅 trackpad

依家Macbook塊Trackpad有啲細

回覆 2# gold

最簡單嘅想法:減少物理損耗

傳統嘅trackpad係有實體按鈕,而且偏側係底部,你試下Macbook Air同埋New Macbook就知道分別其實好大

然後你唔知道有乜用係因為冇乜apps支援Force Touch

依家Apple就係做緊呢樣嘢
https://developer.apple.com/osx/force-touch/

同埋第日進階版本嘅Force Touch可以做到嘅效果,就可以呢個咁樣
https://www.kickstarter.com/proj ... volved?ref=category

回覆  gold

最簡單嘅想法:減少物理損耗

傳統嘅trackpad係有實體按鈕,而且偏側係底部,你試下Macbook A ...
chromechan 發表於 2015-9-8 14:33

減少物理損耗,forcetouch 要多四個壓力感測,多咗個震子,有震子就有震源都有機會震移內部零件同震子係損耗件,多咗四個壓力感應內部用silcon 的變型來感測壓力一樣有物理損耗。
multitouch 個實體鍵係不鏽鋼按鍵加設計有限位加其實回彈同承受都係上部轉拆位處,個鍵無承受太大量壓力,除非指力很好想壞無咁易,multitouch 的問題通常係螺絲用用下會唔夠緊(包括有粒限位螺絲),只要拆機大可修復。看來看去都係新forcetouch 都係比multitouch更易壞。
(就係四個感測器如果因沖擊導致有少許變型己經

回覆 4# evec

日日撳到黑,邊個會壞先呢?

另外就係你試過Force Touch未呢?Force Touch係任何一個位置都可以輕鬆按下,而傳統按鈕,唔係個個位都可以維持適當力度按下

回覆  evec

日日撳到黑,邊個會壞先呢?

另外就係你試過Force Touch未呢?Force Touch係任何一個位置都 ...
chromechan 發表於 2015-9-8 18:07

但係有LAG,你唔好同我講震子起動快過我按下的回彈。
   MOUSE 夠大把人日日撳到黑,仲有touchpad 可以SET點按,雙按,都可以任何一個位輕鬆按下,
    touchforce forcetouch長按唔可以有實體下沉無真實感,唔通震子可以模擬真實下沉感,模擬到都看唔到,touchforce forcetouch 係MacBook上主要功能係省位,其他。

回覆 6# evec

你試咗再講啦,連名都打錯

回覆  evec

你試咗再講啦,連名都打錯
chromechan 發表於 2015-9-8 18:53

鐘意挑人地筆誤,改翻好唔好,己出咁多年我就未見過大量 multi-touch的按鍵有壞或個pad有問題,
但forcetouch 係蘋果forums 己經有大量案例用唔到
https://www.google.com.hk/search ... ..1.0.0.xcyP0jMhM_M

回覆 8# evec

改咗又點,唔改又點?文不對題。。。。