[操作疑難] MacBook Air 2015 13.3

話說見到翻新5千幾幾吸引
屎忽痕想買部玩下 平時只係上下網整下部IPHONE, 4GB RAM應該無咩問題
但佢SSD得128GB,想問係咪可以自改256GB SSD?
有冇師兄買過翻新MACBOOK 有冇咩伏? THANKS

回覆 1# Smallduck456

4G 唔多夠用 128睇你用黎做咩 上網冇問題 如果想backup iphone 相同歌
好快唔夠用

屎忽痕想買部玩下 平時只係上下網整下部IPHONE, 4GB RAM應該無咩問題
但佢SSD得12 ...
Smallduck456 發表於 2016-5-4 18:43

air 用途作流動為好, 如作store or backup 其實device, 應用NAS, 現在流行的NAS 可time machine, 可作iTunes media driver.

裝DATA求其買部2TB HD USB3 就得,改裝SSD 就係得 OWC 出 480/960GB至少近三千蚊,仲會有唔少兼容問題。

咁2014同2015 cpu 效能差得多嘛?
2014 13吋256 gb 翻新都係64xx

iphone backup 我用icloud, 之前試過用itunes full backup 拎去外置hdd ,
個backup 會用唔番=_=

但佢SSD得12 ...
Smallduck456 發表於 2016-5-4 18:43

上個月先買完部mba 11" 2014....so far好夠用...
4gb ram呢個問題呢....其實簡簡單單聽歌, safari, office一定夠用...
但如果你要行vm....一定唔夠囉...

128gb和256gb...都係睇你比得幾錢...唔好唸住自己換....出面係買唔到...

回覆  Smallduck456

4G 唔多夠用 128睇你用黎做咩 上網冇問題 如果想backup iphone 相同歌
好快唔 ...
sliva 發表於 2016-5-5 00:22

4gb ram普通上網backup一定夠用....

咁2014同2015 cpu 效能差得多嘛?
2014 13吋256 gb 翻新都係64xx
Smallduck456 發表於 2016-5-5 06:31

差好少...有得買我會建議選擇2014添...仲平左...
但問題係...比到6468..做咩唔買新機...仲免費up到8gb ram..
除返條數係一樣....

正常一定係買HK$5,648果部...

翻新品 13.3 吋 MacBook Air 1.6GHz 雙核心 Intel Core i5
原於 2015 年 3 月推出
13.3 吋 (對角線) LED 背光鏡面闊螢幕顯示器,支援千萬種顏色

主機板內置 4GB 1600MHz LPDDR3 記憶體

128GB PCIe 快閃儲存

720p FaceTime HD 鏡頭

Intel HD Graphics 6000

thanks, 我已經去左買 8gb 256ssd