[測試] Mac Pro 支援顯卡

各位師兄 小弟有部Mac pro 3.1 原本用緊2600xt display card
依家想upgrade左佢 想問除左原裝Mac edition既卡外 有啲咩卡係一樣用倒的?
上網爬左好多文 有啲話n卡5系6系全部用倒 有啲又話唔得
另外都有指出 如果唔flash bios的話會冇左開機畫面 要入到桌面先有畫面 呢方面冇就唔係問題
想問問各位師兄 其實有邊張卡係可用喺Mac pro
或者有冇師兄試過邊張係可以用倒的
麻煩哂

via HKEPC Ionic Reader v1.2.9 - iPhone

各位師兄 小弟有部Mac pro 3.1 原本用緊2600xt display card
依家想upgrade左佢 想問除左原裝Mac edition既 ...
KENYIP12345 發表於 2016-5-11 20:26

首先去youtube 搵人地upgrade 過程,同時display card 同 OSX 有關係,意即OSX 10.6 理應無打後出0既gpu driver, 例如Amd r9 m380X, 但最新imac 用最新OSX 就直接用到 r9 38XX 系列。

有錢又唔想煩可直接買MAC ver.card, 玩家可買二手card, 例如AMD R9 280, or hd7970 配最新OSX.

Mac pro轉display card要考慮太多野了;我之前都揾過下
發覺ebay賣家的資料算最準,本地和TB的都唔太信得過。

http://www.everymac.com/systems/ ... ni-displayport.html

首先去youtube 搵人地upgrade 過程,同時display card 同 OSX 有關係,意即OSX 10.6 理應無打後出0既gpu  ...
6seven 發表於 2016-5-11 21:20

Sorry ,即係普通版7970配最新10.11就冇問題?

via HKEPC Ionic Reader v1.2.9 - iPhone

Mac pro轉display card要考慮太多野了;我之前都揾過下
發覺ebay賣家的資料算最準,本地和TB的都唔太信得過 ...
funfunhk 發表於 2016-5-11 21:21

個網好似都係指出邊款mac edition card for咩型號既Mac Pro

個網好似都係指出邊款mac edition card for咩型號既Mac Pro

via HKEPC Ionic Reader v1.2.9  ...
KENYIP12345 發表於 2016-5-11 21:37

以7979 為例,mac edition vs pc 公版,應該只係開機最初apple logo 畫面,boot 入就一樣樣。

當然要睇你邊個ver. osx. ,太舊係唔support .

以7979 為例,mac edition vs pc 公版,應該只係開機最初apple logo 畫面,boot 入就一樣樣。

當然要睇 ...
6seven 發表於 2016-5-11 21:44

好似10.8.x之後就support
上網睇啲人都係話公版最穩陣 但有啲又話藍寶石 msi等非公版都用倒
心痕好想買張黎試 但唔得又變左哂錢

舊MAC用太新display比較高風險...
揾張舊D安全D...
http://www.amazon.com/dp/B003Z6QH6W/

揾張舊D安全D...
funfunhk 發表於 2016-5-11 23:06

會有咩風險?

揾張舊D安全D...
funfunhk 發表於 2016-5-11 23:06

師兄會有咩風險呀?
其實係咪會用唔盡張卡既速度架呢