新 MacBook 概念圖

http://www.price.com.hk/news.php?id=5823

唔常用的 Key 整成 Touch screen 真喺一個好毒好吸引

好想將手上的 Macbook Air 賣返出去

唔常用的 Key 整成 Touch screen 真喺一個好毒好吸引

好想將手上的 Macbook Air 賣返出去 ...
Rozen 發表於 2016-6-10 23:59

等成為現實先賣機都未遲啦

玩過X1 Carbon OLED Function Key表示一D都唔吸引

玩過X1 Carbon OLED Function Key表示一D都唔吸引
KinChungE 發表於 2016-6-11 17:48

個 ux 完全唔同 ...
一個fix死,一個可變 ...

個 ux 完全唔同 ...
一個fix死,一個可變 ...
fatdog 發表於 2016-6-12 14:59

X1 Carbon果個都可以customize

KinChungE 發表於 2016-6-12 15:06

... think of this
X1: function as button
APPLE: function as button, SLIDER ... etc

would be great as a mini midi controller with ableton live
would be great as a mmo game controller

好似唔錯 出左睇下咩樣先
我部mbpr13都就黎3年了~
仲用緊Mavericks唔想upgrade...

KinChungE 發表於 2016-6-12 03:06 PM

好似唔係嫁,佢唔係screen. 佢只係普通觸控鍵黎,但係有幾個模式

之前有 Post 講過呢個新設計,我嘅睇法係:

如果只係 Function Key 轉做觸控其實無乜好處,一個大 Mon 取代 Keyboard 同 Trackpad 先可以特出觸控嘅優點。就算唔係整個 Keyboard + Trackpad 變成觸控,最少 Trackpad 位加到 Keyboard 咁闊再改成 Touch Mon 先可以帶來新操控方式。