想請教 Mac Office 怎樣 disable 按 esc 退出全螢幕?謝謝!

而家每次一按 ESC 就退出全螢幕,已經嘗試 GOOGLE 但仍然搞唔掂,十分麻煩,請各位幫忙,謝謝!

如果你按 esc 係有作用(例:remove prompt),佢係唔會 exit full screen

所以,你幾時需要按 esc?

如果你按 esc 係有作用(例:remove prompt),佢係唔會 exit full screen

所以,你幾時需要按 esc? ...
fatdog 發表於 2016-7-2 00:11

Office 2016平時係會exit, 但係其他software唔會
估計樓主係D成日有理冇理做完野會拍幾下esc既人

Office 2016平時係會exit, 但係其他software唔會
估計樓主係D成日有理冇理做完野會拍幾下esc既人:x ...
KinChungE 發表於 2016-7-3 00:07

你打開個 pages 試下

各位,剛試了一些軟件,發現除了chrome 按 Esc 不會退出全螢幕外,其他包括 pages, safari, office, onenote 等都會出現退出全螢幕。其實最主要希望 Office 2016 可以 Disable Esc 退出全螢幕,請問有方法嗎? 謝謝!

ESC 本身預留了給OS用,真是好難去改。你要習慣不要手多碰到ESC。

各位,剛試了一些軟件,發現除了chrome 按 Esc 不會退出全螢幕外,其他包括 pages, safari, office, onenot ...
thxdtsdd 發表於 2016-7-3 10:58

你自己改左呢個習慣囉
點解要 esc?

你自己改左呢個習慣囉
點解要 esc?
fatdog 發表於 2016-7-3 13:14

主要是 Office 用速成打字,揀完字離開揀字視窗時按 ESC,就同時離開了速成揀字視窗同全螢幕了。

既然沒辦法,唯有改變自己的習慣了,謝謝各位!

主要是 Office 用速成打字,揀完字離開揀字視窗時按 ESC,就同時離開了速成揀字視窗同全螢幕了。 ...
thxdtsdd 發表於 2016-7-3 13:34

我都係速成打字
我按 esc 只會閂左個 prompt
冇你呢個問題