[其他] 想買入門Mac Mini

自己用緊XPS13 + U2414H, 想買部Mac Mini 玩下 (睇下片 及 玩下OS X, 自己未用過MAC), 咁樣就可以唔洗換mon 情況下, 個mon 同時可以比xps13 同mac mini 用, 似乎咁樣最化算.

睇到apple store 最入門mac mini 如下, 請問一般上網睇片以下config 足夠嗎, 不知道需唔需要加ram 及轉fusion drive (或買更高規格Mac Mini). 大家可唔可以給些意見. THANKS.

1.4GHz 雙核心 Intel Core i5
4GB 記憶體
500GB 硬碟1
Intel HD Graphics 5000
OS X El Capitan

you just need a ssd drive

you just need a ssd drive
fatdog 發表於 2016-7-19 11:27

x2  
不過mini換SSD唔容易,首先要有支TT6批

多謝各位意見, 仲有少少問題想問問.

1. 睇番如果轉SSD 要加多接近$2000, 請問如果唔轉SSD 的話, 是否睇片都會唔暢順? 定還是只係開機, 日常工作會比較慢. (就好似windows  機唔用SSD 開機慢).

2. 另外如果日後先轉SSD 係咪煩好多, 如上面CHING 話要TT6批, 及要將舊hardisk image 番去SSD.

多謝各位意見, 仲有少少問題想問問.

1. 睇番如果轉SSD 要加多接近$2000, 請問如果唔轉SSD 的話, 是否睇片 ...
inorman 發表於 2016-7-19 12:38

1.) mac mini 好似冇得加錢轉 SSD
1.5)SSD 係操作反應,加快開片/browser 速度,同睇片速度/流暢度冇關
1.9)無錯,係反應問題,SSD 有飛一樣嘅感覺

2)
唔煩但貴:買外置 thunderbolt SSD $2000
煩但冇咁貴:https://www.youtube.com/watch?v=hgEBPlz4QB8

無論邊個都好,做之前搵隻 外置hd time machine 一次
之後 recover from time machine 就得
easy job~

x2  
不過mini換SSD唔容易,首先要有支TT6批
alan4k 發表於 2016-7-19 12:14

可以外置 ssd

1.) mac mini 好似冇得加錢轉 SSD
1.5)SSD 係操作反應,加快開片/browser 速度,同睇片速度/流暢度冇 ...
fatdog 發表於 2016-7-19 13:11

thanks.

其實我自己真正工作會用部XPS13, SSD 及i7, 夠晒快. 部Mac Mini 係比我唔想對住WINDOWS 機時上下網同睇下片, 速度反而係次要.

我諗我會先買最低階的mac mini 先. 睇下出來效果如何.

題外話, 請問APPLE shop 有冇唔同config 的mac mini 試架, 想睇下最低階的速度如何?

自己用緊XPS13 + U2414H, 想買部Mac Mini 玩下 (睇下片 及 玩下OS X, 自己未用過MAC), 咁樣就可以唔洗換mon ...
inorman 發表於 2016-7-19 10:49

建議買個陣加到8GB RAM,日後想加RAM自己無得買RAM黎加
SSD還可以自己換

唔係要4k的話, 我會建議2手 2012 mac mini, even i5 version都得, 自己加RAM換ssd 都好方便.

唔係要4k的話, 我會建議2手 2012 mac mini, even i5 version都得, 自己加RAM換ssd 都好方便. ...
johnl123 發表於 2016-7-19 16:26

Thanks. 其實我都有打算過買二手mac mini, 係另一個買賣平台有二手2011 年中的MAC MINI, 不過怕二手唔知有冇暗病. 就算買2012 年的mac mini, 距離宜家都有四年. 而本人又不是對OS X 太熟識.

三四年前的mac mini, 係咪已經隔左一兩個generation, 定還是在mac 的世界裡, 就算更舊的機 , 也有可用之處(因為MAC 機可以隨時upgrade ram, hd....etc), 這就是MAC 同PC 不同之處, 對嗎? (因為我甚少聽到有人會買番3-4 年前的舊PC 機).