[操作疑難] 到底mac book電池可用幾耐度呢?

有啲人話pro 13可以十二個鐘仲要長,但我部air11就好甩皮甩骨,淨上網都跌得好快,雖話air11電量少啲,但都唔係咁甩皮甩骨架?用程式睇過,電池健康度約94%,上網可用時間只得4小時多一點。

真係唔想用,睇住一分鐘多啲就1%1%咁跌,尤其唔想攞出街,冇信心。

via HKEPC Ionic Reader v1.3.3 - iPhone

你部air11 係咩形号先。

tsangwailam 發表於 2016-8-12 20:20

仲有分型號咩?係咪年份呀?師兄。

via HKEPC Ionic Reader v1.3.3 - iPhone

tsangwailam 發表於 2016-8-12 20:20

用程式chek過,電池總容量只有5100mAh。咁咪仲少過部ipad air2?

電壓不同

電壓不同
tsoi923 發表於 2016-8-12 21:24

真係慘,我攞部ipad air2嚟睇賣tv super,開到天光,可以睇三晚。

真係慘,我攞部ipad air2嚟睇賣tv super,開到天光,可以睇三晚。

via HKEPC Ionic Reader v1.3.3 ...
momo4321 發表於 2016-8-12 21:28

你用咩broswer睇tv super?

回覆 7# 隼人

Ipad,用apps囉。

目前所有MacBook中,新Air13最長氣,可上網13個鐘,我有部初代Air,新機嗰時大約4個零鐘,部2011Air11就7個鐘左右,其他現行型號就8-10個鐘。
Mac近呢两三年出嘅機,如果上網用嘅時間同官方時間比都多出十幾廿%,新Macbook例外,大約同官方數字差不多。

回覆 3# momo4321

係呀,你部係咩年份,唔同年份用cpu/電設計都唔同。