[操作疑難] 求 Photoshop 代替品

我套萬年前嘅 Photoshop 自從今日升咗 Sierra 就罷工了,需要搵個代替品,我之前試過 gimp,好係好,不過我其實用唔著咁強大同有點複雜,我嘅用途相當簡單,只係改下大細、剪剪貼貼、加吓碼賽克咁上下,請問有冇平價甚至免費嘅 Apps 可以代替?

我套萬年前嘅 Photoshop 自從今日升咗 Sierra 就罷工了,需要搵個代替品,我之前試過 gimp,好係好,不過我 ...
TimCook 發表於 2016-9-21 22:11

有時慣性好難搞,我windows既執相都仲係用緊photoshop 7.0。唔想換。

謝謝,我搵倒呢個,唔知有冇人有經驗?
Screen Shot 2016-09-22 at 12.57.12 PM.jpg

謝謝,我搵倒呢個,唔知有冇人有經驗?
TimCook 發表於 2016-9-22 12:59

我macbook都未裝photoshop,如果簡單,裝呢個玩下都好,師兄,呢個唔使錢?

有時慣性好難搞,我windows既執相都仲係用緊photoshop 7.0。唔想換。
momo4321 發表於 2016-9-22 12:58

係嘅,但可能個 Photoshop version 太過舊,唔俾用我都冇計,冇可能買過套咁大陣仗。好在我只係簡單輕量使用,應該搵個代用唔難掛?

我macbook都未裝photoshop,如果簡單,裝呢個玩下都好,師兄,呢個唔使錢? ...
momo4321 發表於 2016-9-22 13:00

對,免錢,不過我睇過,佢要另外自己先 install 一個叫 Mono 嘅嘢,我唔清楚咩嚟,所以我未搞佢,睇吓可唔可以搵倒個再好再簡單啲嘅。
Screen Shot 2016-09-22 at 1.06.09 PM.jpg

回覆 1# TimCook
GIMP

回覆  TimCook
GIMP
chromechan 發表於 2016-9-22 13:07

用過,試過去習慣佢,不過都係想搵個簡單啲,我唔駛咁強大。