[開箱] NewMacBook Early 2016 多圖

由於現在工作又要做web & python & swift project
用MBPR出街太大部&SURFACE PRO3 用不到Xcode
又想有部SP3禁細又方便最終都係出了 NMB
本身都有念過intel core M5 夠唔夠力做developer
點知一上M01&外國 D developer又話非常夠用所以唔念了

唔講太多開先送上開箱先

本次入手系係FT 而FT做緊95% off + citi bank 簽10000回500
所以我就入手了M5 512G 灰黑色 11988 - 95%off = 11368 - citi 回  500 = 10868  低買
再加係MTR mall 買電器有5x積分 夠換一張mtr mall 100 cash券同星巴25$ cash券

唔講太多上圖先
FT買機送支32G USB3.0 + 垃圾wireless mouse

打開外盒先

打開外盒後合照一下先

主角來了

驗名正身m5 512G

打開la 灰黑色唔錯唔錯

下面就系usb-c 豆腐一個同說明書

所有野合照下先,連apple logo 貼紙都係太空灰的

大老MBPR2012 15"同細老NMB 2016 XD,真係好細部

再來,紅色的係surface pro3 NMB 仲細部過SP3

正面好正

打開la

開power la

個mon好靚牙,仲靚過部mbpr2012

得一個USB-C 唔緊要之前買入米平板時入手左個
壞data USB-C to 2x USB 3.0 + microSD & SD + Type C in hub

入到去 OSX is 10.11.4 要自己upgrade 10.12 la

玩左幾日後M5 係夠力做到我要做的野
ps下ai下 xcode developer web developer + 1個centos webserver VM
play 4K movie 一D都唔lag

我可以Code anyway anywhere 了
玩多幾日再更新下

效能 & 測試

以上係外國睇到
見M5 效能己有mba2015 i5水平
M7 仲要去到mbpr 2015 i5水平

=====================================================

video play test
    1080 x 6 no lag

cpu

4K 2016 x4 試過x6 個因為 x4 已使用到我wifi max speed 所以開多兩個會只有新兩個lag
old 會沒lag

4K 2016 x4

cpu

Office @ 外出應用

皇道組合

正野

8G ram 都夠用?

8G ram 都夠用?
7喜 發表於 2016-10-17 00:13

夠牙我部Surface pro 3 i5 & mbpr 2012 i7 都系 8G ram only

同2015 年版真係效能上差咁遠?女友部2015 真係慢到想死…

由於現在工作又要做web & python & swift project
用MBPR出街太大部&SURFACE PRO3 用不到Xcode
又想有部S ...
shal 發表於 2016-10-16 22:58

Ching,你用依隻 USB Hub 小心會刮花部機,我之前部 2015 比依隻 Hub 搞到邊位磨花哂

唔睇都唔知出左新機....

唔睇都唔知出左新機....
S2k 發表於 2016-10-17 02:46

其實 4 月已經出左,只不過 Ching 岩岩買左機,影黎 Share