用macbook pro剪1080p片

我想買部macbook pro 13"用FCP剪1080p片,初學者用,條片應該最多10零分鐘,如果8GB RAM夠唔夠用? 定最好加到16GB RAM? 如果我用Proxy Media Mode剪會唔會好d?
因為大學優惠只有8GB RAM,如果我買16GB RAM就一定要AOS買,變相貴好多
Thanks!

買大學機算啦
8gb 咪一樣剪到片~

我想買部macbook pro 13"用FCP剪1080p片,初學者用,條片應該最多10零分鐘,如果8GB RAM夠唔夠用? 定最好加 ...
si5891 發表於 2016-10-31 13:36

linear or 加一兩層layers (包括字幕)都可以, non-linear edit 就難少少, 同時最好加多一隻外置SSD, 加內置太貴了.

linear or 加一兩層layers (包括字幕)都可以, non-linear edit 就難少少, 同時最好加多一隻外置SSD, 加 ...
6seven 發表於 2016-10-31 16:21

用Proxy Media Mode剪會唔會有改善,謝謝

用Proxy Media Mode剪會唔會有改善,謝謝
si5891 發表於 2016-10-31 16:56

Proxy Mode 改善 preview 時順暢, 但你太多layer 同時playback 可能頂唔順, 同時FCP 佢會背後render 定, 太多layer 又會用好多CPU & GPU. 最後make movie, CPU 唔夠強係會render 比較耐, 所以就有Macbook pro 15" 4核+ display 咭產品出現.

imac 同 mac pro 效能係解決 non-linear video edit問題.

macbook pro 13" 可暢順 edit 1080p 60fps game play片, 中間加多一層自拍layer同一層字幕.

Proxy Mode 改善 preview 時順暢, 但你太多layer 同時playback 可能頂唔順, 同時FCP 佢會背後render 定, ...
6seven 發表於 2016-10-31 22:12

咁係唔係姐係13吋MacBook pro其實8Gb ram 已經足夠,升上16gb 分別不大,一係就直接買15吋MacBook pro 。係唔係咁嘅意思?

咁係唔係姐係13吋MacBook pro其實8Gb ram 已經足夠,升上16gb 分別不大,一係就直接買15吋MacBook p ...
si5891 發表於 2016-11-1 10:08

其實MacBook Pro 15" 先系最好用 不過勁貴 = =

其實MacBook Pro 15" 先系最好用 不過勁貴 = =
shal 發表於 2016-11-1 10:12

我知呀,就係因為太貴,同埋我會拎出街,所以我先考慮13吋,不過我依家係考慮緊加唔加ram 去到16gb好。

我知呀,就係因為太貴,同埋我會拎出街,所以我先考慮13吋,不過我依家係考慮緊加唔加ram 去到16gb ...
si5891 發表於 2016-11-1 11:58

如果有nmb2016 12" 再用個13" mon真係唔夠頂引
因為我用開rmbp2012 15" 2880x1800 呢個解像度太正用過返不到轉頭

我知呀,就係因為太貴,同埋我會拎出街,所以我先考慮13吋,不過我依家係考慮緊加唔加ram 去到16gb ...
si5891 發表於 2016-11-1 11:58

買與唔買, 買乜野只有閣下決定, 但過來人比少少經驗你去自己判斷, 有人好等得, 有人lag 少少都話癈機, 好難為閣下判定.

資料: IMac 27", 一條ProRes HQ 1080p file 14分鐘長, 1:1 淨convert 無edit去 H.264 10Mb/s.
Adobe Media Encoder 用左9分鐘左右.
Compresser 23分鐘左右(muti pass).

利伸, 用過Macbook air, Mac pro 2010, 用緊macbook pro 15", 今代 iMac 27" 頂配.