用外置硬碟裝OS

最近想將其中一個無用嘅SSD塞個linux(ubuntu)同windows
但係教學上好似無呢類教學
用winclone又好似做唔到D乜(可能OS唔啱搞到亂咗嘅關係?)
VM嘅話,自己部機得8GB,唔夠用(小弟乃開browser開到50分頁以上嘅人)
而且自己部機得256GB,塞windows已經變得極度勉強
所以想問各位ching有無乜經驗搞過呢樣野?

我部mid 2011 8G ram 都同時行到2個VM,
真係覺得慢先去試bootcamp dual boot, http://www.howtogeek.com/187410/ ... oot-linux-on-a-mac/

我部mid 2011 8G ram 都同時行到2個VM,
真係覺得慢先去試bootcamp dual boot,
ufnec 發表於 2016-11-2 09:38

me2 rmbp2012
同時run 2VM

Main OS 4G
Vm1 3G / VM2 1G

me2 rmbp2012
同時run 2VM

Main OS 4G
Vm1 3G / VM2 1G
shal 發表於 2/11/2016 11:39

加上長開電腦會一路食ram,唔可以咁樣配置一直使用落去,唔係就反應大減,配合埋D大型軟件,我覺開兩個VM真係太勉強
或者要諗吓有乜browser可以大幅減少多分頁食ram呢個情況,firefox都係好食ram,講真
目前個感覺來看,重新boot佢我覺得先係辦法,反正SSD開機+回復進度唔會嗮太多時間

一早就塞咗Windows 10落移動硬盤,係第二部機用 WinToGo 裝Win,然後裝Boot Camp軟件,塞落MAC到Boot機按實Option就看到Win。

加上長開電腦會一路食ram,唔可以咁樣配置一直使用落去,唔係就反應大減,配合埋D大型軟件,我覺開兩個VM ...
bam1a 發表於 2016-11-2 13:09

if use linux OS now can use 原生docker for macOS or xhyve

if use linux OS now can use 原生docker for macOS or xhyve
shal 發表於 2/11/2016 15:20

除咗用呢類小型VM之外,仲有冇方法可以同時可以做到係MAC到VM 或者 dual boot linux嘅方法?(parallels除外)

多ram就行 vm ! 我16gb retina 15--都好順