大家覺得會唔會有MAGSAFE2轉番去Thunderbolt 3既轉插?

突一舊野出來唔緊要
反正都係充電先插

第一真係慣左EVEN有人TICK到條線都無事
第二已經有3個原廠豆腐, 換左機就等同廢物.......

技術上來講都好難有,Magsafe 係機入面實際上係有一堆野比佢運作包括SMC Support,唔係咁簡單一個磁級插,而家D所謂第三方Magsafe USB-C,都係無D類保障,實際上有機會燒機,本身Magsafe用用下都有機會因電阻上升而導致長期過熱燒掉,某程度上USB-C係比Magsafe耐用。

突一舊野出來唔緊要
反正都係充電先插

第一真係慣左EVEN有人TICK到條線都無事
第二已經有3個原廠豆腐, 換 ...
sony_vaio 發表於 2016-11-8 12:19

我都有相同問題, 手上總共有4隻原厰士啤牛。 希望有人出個轉插。

今代 為輕便, UBS-c 尿袋+牛應該實用d.

我覺得會有類似"磁能線"嘅物體出現

我覺得會有類似"磁能線"嘅物體出現
mini_z_racer 發表於 2016-11-10 02:17

我都希望有! 不過未必會平。 因為個轉插唔係單單跳接線嘅問題。 一方面佢要模擬到macbook 等magsafe charger 放電, 另外又要識同new macbook pro 個USB-C port 溝通好,先可以出高電壓比部macbook.

我都希望有! 不過未必會平。 因為個轉插唔係單單跳接線嘅問題。 一方面佢要模擬到macbook 等magsaf ...
rhino 發表於 2016-11-10 14:34

我諗用開MACBOOK PRO既人
儲落2-3舊原廠牛既
就算300HKD一個轉插仔都會買

的確沒有magsafe的macbook好像缺少了一些...。

我都希望有! 不過未必會平。 因為個轉插唔係單單跳接線嘅問題。 一方面佢要模擬到macbook 等magsaf ...
rhino 發表於 2016-11-10 14:34

其實已經有,只欠夠唔夠力係 MBP 上面用
https://griffintechnology.com/us ... c-usb-c-power-cable

其實已經有,只欠夠唔夠力係 MBP 上面用
dennis10 發表於 2016-11-12 04:56

呢隻祇可以支援60W 以下, 所以唔啱15吋MBP用