[周邊配件] new macbook pro portable power

而家有PowerCore+ 13400
https://www.anker.com/products/A1315011
唔知可唔可以用來充新既Macbook Pro 13", via usb-c

Product Specs:
Capacity :13400 mAh / 48.24 Wh
Output :5V / 4.8A

回覆 1# macnoother

睇落冇USB PD supported

祇有5V 輸出, 可能要熄咗部MacBook Pro 先可以充電!

祇有5V 輸出, 可能要熄咗部MacBook Pro 先可以充電!
rhino 發表於 2016-12-22 14:46

睇用途
就算最大 output 嘅 mbp psu
都試過做 live event 唔夠力邊 charge 邊用

睇用途
都試過做 live event 唔夠力邊 charge 邊用
fatdog 發表於 2016-12-22 14:57

O
thanks ching

rhino 發表於 2016-12-22 14:46

咁e 隻呢?
https://www.anker.com/products/A1371012

要幾多輸出先夠?
有無好既介紹下   Thanks

睇用途
fatdog 發表於 2016-12-22 14:57

85W 火牛充唔到full load 嘅 15 inch MacBook Pro Retina?

85W 火牛充唔到full load 嘅 15 inch MacBook Pro Retina?
rhino 發表於 2016-12-22 21:31

yes, 睇住個 % drop,明明 charge 緊

yes, 睇住個 % drop,明明 charge 緊
fatdog 發表於 2016-12-22 21:55

咁樣真係[入不敷支], 仲以為蘋果啲設計會預鬆好多!

其實只要買support PD 嘅牛或者尿袋就可以,我買咗個綠聯同華為支持PD嘅牛,我試咗充new MacBook 同 MacBook pro 13 都同原裝充電時間無分別,MacBook pro 15 未收到唔知得唔得,但估計應該得,可能會慢啲。
綠聯PD牛唔使100, 華為mate book牛就百幾人仔,兩隻用起試嚟都唔熱,特別係華為嗰隻。
Support PD 嘅尿袋買咗但重有排先有貨,收到後再試,無其他師兄買就我出開箱。
個尿袋係ZMI,重可以當hub用,我買好似係239人仔,尿袋加一條USB-C線,可以用USB-C PD 牛去充。