新MacBook pro 13 同 15 用唔同火牛嘅表現

剛收到部MacBook pro 15, 原裝牛實在太大,所以試用其他牛,MacBook 12隻牛可以用,只係差得慢小小,MacBook pro 13隻牛可用,而且差得都OK快,華為Matebook隻牛可以係MacBook 12 同 MacBook pro 13用到,邊用邊差都無問題,同原裝牛速度差不多,但MacBook pro 15 就用唔到,睇實電量一直下降,反而 ugreen 隻牛可以用到,而且比用MacBook 12隻牛重充得快小小,估計同佢support 20V 有關,華為好似只係到12V,而MacBook 12就到14.5V,依家等收到隻USB-C 電流電壓表再核實。

多謝分享

剛收到部MacBook pro 15, 原裝牛實在太大,所以試用其他牛,MacBook 12隻牛可以用,只係差得慢小小,MacBoo ...
hkwtongme 發表於 2017-1-3 13:30

C Hing , 試唔同火牛嘅時候, 有冇入 system perfecrence =》power 度睇下啲參數嘅分別。

C Hing , 試唔同火牛嘅時候, 有冇入 system perfecrence =》power 度睇下啲參數嘅分別。 ...
rhino 發表於 2017-1-3 16:39

無呢個選項,邊度搵?
Screen Shot 2017-01-03 at 9.18.31 PM copy.jpg

無呢個選項,邊度搵?
hkwtongme 發表於 2017-1-3 21:22

左上角apple menu > about this mac > system report > power

左上角apple menu > about this mac > system report > power
akitohk 發表於 2017-1-3 21:24

當時試嘅時候想唔起,依家出緊差,淨係帶住部MacBook 12 同隻Matebook 牛,下星期出完差再check check,應該個電流電壓顯示器都會收到,一齊再試。
matebook 牛同MacBook 12 係顯示24W,印象中原裝牛係29W,ugreen牛係30W。

想講既係...

我以前部Macbook Pro 2011 15"

因為隻15" 牛死左,用左隻 13" 牛 MacBook Pro 2010

用左兩三個月隻牛就瓜左,因為經常做rendering

CPU Full load ,隻牛熱過火屎

小心~

ps* 13" 牛 = 60w, 15"牛 = 85w

話說我用緊LG隻27UD88 4K mon既type-c黎駁mbp15tb用,
system report顯示59W, 但都仲可以邊充邊用
但未試過長時間full load張RX460同粒CPU

想講既係...

因為隻15" 牛死左,用左隻 13" 牛 MacBook Pro 2010

用左兩 ...
uzone02 發表於 2017-1-3 22:13

係隻牛本身老化先會咁
部機係唔會overload隻牛
最多邊叉邊用都叉唔切, 電量照跌

想講既係...

用左兩 ...
uzone02 發表於 2017-1-3 22:13

可能個別問題,我放公司部MacBook pro 15 長期用MacBook Air 13隻牛(因為插蘇排板位置有限唔方便)已經好長時間,無發生問題。
正常情況如果部機已經差滿電,部機係唔會用太多電,隻牛個輸出係預極端情況下都要用到,比如電芯已經無哂電而部機又full loading 做嘢,而且以蘋果慣例一定係預鬆,實際日常用好少會碰到,另一方面原裝牛設計應該可以長時間full load輸出額定功率,所以最多就係充電慢或者倒退,唔會因為咁而燒,而且燒咗埋去搵蘋果換囉。
隻Matebook牛到咗24W就唔會再多,我相信蘋果隻牛都係一樣,到咗額定最大輸出就會自動保護,唔會再多。
我個報告純粹為咗分享經驗,唔係建議要咁做,只係等大家知道有得應急,我隻Matebook牛同ugreen牛用在MacBook pro 13 TB 已經十幾日,日常真係唔熱,隻Air 13牛長插用在 MacBook pro 15都有成年過外,一樣係最多就暖,未試過話好熱,如果你隻牛熱過火屎,相信係隻牛本身有問題居外。