[操作疑難] air drop

最近唔知咩原因 部mbpr 用 air drop 有問題。(過往一直用開冇問題)
佢可以search 到我部ipad 同 iphone ,但就只係出到 等待中....但 iphone 同ipad 係收唔到通知。
我試用 ipad /iphone 去 mbpr 就冇問題
ipad ,iphone 互send 都冇問題,

即係mbpr 問題多,想知 會係咩地方可check 到邊度出事?
thanks!

最近唔知咩原因 部mbpr 用 air drop 有問題。(過往一直用開冇問題)
佢可以search 到我部ipad 同 iphone  ...
ar2 發表於 2017-1-15 17:22

restart 一次再試。

佢可以search 到我部ipad 同 iphone  ...
ar2 發表於 2017-1-15 17:22

我有時候都會咁,但轉個頭又無事。

via HKEPC Ionic Reader v1.5.1 - iPad

restart 一次再試。
hkwtongme 發表於 2017-1-15 20:43

我試過restart ,改名id ,就咁用bt 駁住啦  都唔得,
最後unplug 晒周圍插住既野逐件試,最後試到冇插住lan 線,佢又用得返。
但唔知咩原因,但過往我都一直插住lan 線都用到air drop ,宜家就唔得。

我有時候都會咁,但轉個頭又無事。

via HKEPC Ionic Reader v1.5.1 - iPad
tuung 發表於 2017-1-15 20:45

air drop 好好用。
   今次都係第一次咁既情況!

要買埋airport extreme

要買埋airport extreme
[email protected] 發表於 2017-1-16 11:28

why?

撘單問,
如果mac用lan線入咗router,iphone用wifi入router
點先可以照airdrop

Airdrop要同一個network? 我用4G都可以airdrop ka wo

撘單問,
如果mac用lan線入咗router,iphone用wifi入router
點先可以照airdrop
Duffy 發表於 2017-1-16 19:14

我宜家咪咁情況,mbpr 插lan 線,開wifi,bt,
iphone wifi to router,

以前冇問題,但宜家冇啦啦唔得,要unplug 左lan 線先ok!