[操作疑難] OS Server 電源設定問題?

呢幾日得閒,裝咗個OS Server,我一直以為佢係一個作業系統,原來佢只係一個軟件。
不過設定都相當容易簡單。
想請教有玩開的網友門,電源,你們會設定長開,還是照賞夠鐘就比佢sleep?
昨晚設定了3小時,今早起身見到所有外接的盒都sleep,當然照常click佢個資料夾佢都好快起身,不過就連唔想佢起身果部都著咗,要人手關咗佢。
另一個問題,我用 ipad pro vlc 入去攞片,smb唔係成日都見到部Server,反而FTP就無消失過。
設定上看看圖片:https://goo.gl/photos/8uyt1f6jctfbB6S5A
其實iOS 和 WebDAV 是甚麼協定來?

其實 iPad Pro vlc 果度會唔會關sleep事?

SMB本身都有架WO....唔洗SERVER

已經正實咗sleep問題
另一個怪問題,如果folder內太多片檔,又會彈apps
我而家分咗,6個folder嚟試放少量片檔,六個都正常可以連接到片源

我會設定長開,因長sleep得耐會變deep sleep,
VNC & TeamViewer 都連唔到;要內聯remote desktop至叫得醒.

我會設定長開,因長sleep得耐會變deep sleep,
VNC & TeamViewer 都連唔到;要內聯remote desktop至叫得醒. ...
funfunhk 發表於 1/2/2017 21:00

我試咗長開,但一落蓋就,設定咗都無用,但奇就奇在,用電腦可以叫醒佢,係pad同iphone叫唔洗佢。所以我照裝InsomniaX
另外,我今日係公司想remote佢,我跟官網講的方法去做,照裝os server再選遠端登入,我係router port fw tcp 5900 但都係不成功
ftp無問題
想問下設定錯了甚麼?

回覆 5# 風十三

你用什麼平台及軟件REMOTE佢?
PC要用VNC;MAC要Screen Sharing(又係VNC)或Apple Remote Desktop.
設定應該唔會點錯;我就這樣SET的:

回覆  風十三

你用什麼平台及軟件REMOTE佢?
PC要用VNC;MAC要Screen Sharing(又係VNC)或Apple Remote ...
funfunhk 發表於 2/2/2017 00:05

原來仲要去返,原本個os x處攪vnc,我一直以為所以功能都係哂 os x server

原來仲要去返,原本個os x處攪vnc,我一直以為所以功能都係哂 os x server ...
風十三 發表於 2017-2-2 11:38

其實vnc都係唔洗server都有的

回覆 9# 風十三

你用MBP的SERVER軟件去連部SERVER(MBA?)作setting?
我一向係用VNC或Screen Sharing或TeamViewer連去SERVER;
在SERVER機上行SERVER軟件連Local作setting.
server remote setting應該唔止port forward 5900;port 80 443等可能都要.